Beneficiile radiologiei clinice

Printre beneficiile pe care metodele radiologice de diagnostic le aduc pacienților și medicilor deopotrivă, enumerăm:

Elimină necesitatea intervențiilor chirurgicale exploratorii. Laparotomia exploratorie este mai rar folosită în prezent, având în vedere ca tehnicile imagistice permit o vizualizare detaliată a structurilor organismului. 

Permite identificarea precisă a cazurilor în care intervenția chirurgicală este cu adevărat necesară. Există multe patologii în cazul cărora diagnosticul diferențial poate fi pus cu ajutorul investigațiilor de imagistică, lucru care reduce incidența intervențiilor chirurgicale inutile. 

Contribuie la diagnosticul și managementul unei game foarte variate de afecțiuni.

Radiologia intervențională presupune protocoale de diagnostic și tratament cu riscuri mai mici față de tehnicile chirurgicale clasice sau laparoscopice. Rezultatul: spitalizare redusă, vindecare mai rapidă.

Permite diagnosticul rapid și tratamentul eficient în afecțiuni acute și supraacute de tipul infarctului sau accidentului vascular cerebral.

Poate fi utilizată pentru screening în cazul unor anumite tipuri de cancer, detecția rapidă fiind cea mai bună metodă de scădere a ratei mortalității. Mamografia este cel mai elocvent exemplu, din acest punct de vedere.

Îmbunătățește tehnicile de diagnostic în cazul cancerului și sporește eficiența tratamentelor. 

Pe lângă aceste beneficii de ordin general, diferitele metode de diagnostic radiologic au și avantaje specifice. 

Rezonanța magnetică nucleară

Informațiile oferite în urma unui RMN cerebral nu pot fi obținute prin nicio altă metodă de diagnostic și permit gestionarea eficientă a unor evenimente traumatice sau acute, cu minimizarea consecințelor lor pe termen lung. Dar RMN-ul nu este util doar în cazul patologiei cerebrale sau a sistemului nervos, el permite obținerea a sute de imagini detaliate, care pot fi salvate în format digital și reexaminate, ale oricăror țesuturi moi, de tipul organelor sau musculaturii. 

Tomografia computerizată

Tomografia computerizată permite vizualizarea structurilor interne în detaliu și elimină necesitatea intervenției chirurgicale exploratorii. CT-ul folosește imagini procesate de un computer foarte puternic, obținute din diverse unghiuri, pentru a recreea secțiuni milimetrice sau submilimetrice ale unor zone specifice ale regiunilor scanate. 

CT-ul este precis, rapid și neinvaziv. 

Medicina nucleară

Medicina nucleară folosește diferite tehnici pentru a evalua modul în care funcționează diferite organe interne. Tomografia prin emisie de pozitroni este un test care presupune injectarea unei mici cantități de material radioactiv pacientului. Această metodă permite identificarea cancerului într-o fază precoce, nedetectabilă la CT sau RMN.

Ecografia

Ecografia este una dintre cele mai rapide, ieftine și neinvazive tehnici de diagnostic imagistic. Este simplu de realizat și nu presupune utilizarea radiațiilor, motiv pentru care poate fi folosită pentru monitorizarea sarcinii. Ecografia 3D produce o imagine statică, 3D, a viitorului bebeluș, în timp ce ecografia 4D permite obținerea unei imagini în mișcare. 

Radiografia

Radiografia este folosită ca metodă de diagnostic de peste 100 ani. Nedureroasă, rapidă, neinvazivă, este utilizată pentru a diagnostica afecțiuni osoase și articulare de tipul fracturilor și dizlocărilor. 

Riscul de iradiere al investigațiilor imagistice

Mulți pacienți sunt îngrijorați în legătură cu riscul de iradiere pe care îl pot implica investigațiile imagistice. Din fericire, doza de radiații folosită este suficient de mică încât riscul de expunere să fie minim. De pildă, doza de radiații la care este expusă o persoană în timpul unei radiografii toracice este de 100 ori mai mică decât doza anuală la care suntem expuși prin simplul fapt că existăm pe această planetă. 

În perioada sarcinii, raportul între riscuri și beneficii trebuie cântărit foarte atent, înainte de a se recomanda investigații de tipul radiografiei sau al tomografiei computerizate. Pe de altă parte, rezonanța magnetică nucleară este permisă în timpul sarcinii și poate fi o alternativă suficientă pentru diagnostic. 

Metodele imagistice de diagnostic sunt un sprijin eficient în ceea ce privește creșterea calității actului medical și a eficienței tratamentelor. Dacă ești îngrijorat în legătură cu starea ta de sănătate, medicul este în măsură să își recomande investigațiile necesare. 

Source