Sindromul de tunel carpian este o afecțiune frecventă care provoacă amorțeală, furnicături și dureri la nivelul mâinii și antebrațului. Afecțiunea apare atunci când unul dintre nervii majori ai mâinii – nervul median – este comprimat în timp ce trece prin încheietura mâinii.

Simptomele sindromului de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian poate provoca mai multe simptome, dintre care cele mai frecvente sunt:

  1. Amorțeală, furnicături, arsuri și durere – Aceste simptome apar în principal la nivelul degetelor arătător, mijlociu și inelar, dar și al celui mare;
  1. Senzații ocazionale asemănătoare unui șoc care iradiază către degetul mare și degetele arătător, mijlociu și inelar;
  2. Durere sau furnicături care se pot deplasa în susul antebrațului spre umăr;
  3. Slăbiciune și stângăcie la nivelul mâinii;
  4. Scăparea obiectelor din mână.

Deseori, simptomele sindromului de tunel carpian încep treptat, fără o leziune anume. Mulți pacienți constată că simptomele lor ba apar, ba dispar, însă acest sentiment este doar la început. Pe măsură ce afecțiunea se agravează, disconforturile pot apărea mai frecvent sau pot persista pentru perioade mai lungi de timp.

Simptomele nocturne sunt foarte frecvente. Deoarece multe persoane dorm cu încheieturile îndoite, durerile le pot trezi din somn. În timpul zilei, simptomele apar adesea atunci când ții ceva pentru o perioadă prelungită de timp cu încheietura îndoită, cum ar fi atunci când folosești un telefon, conduci sau citești o carte.

Mulți pacienți consideră că mișcarea sau scuturarea mâinilor ajută la ameliorarea simptomelor.

Ce au în comun hernia de disc și sindromul de tunel carpian?

O afecțiune care poate simula simptomele sindromului de tunel carpian este radiculopatia cervicală la nivel C6, 7 și 8, cauzată de o hernie de disc cervicală. Atunci când un disc intervertebral herniază la nivelul zonei cervicale, conținutul acestuia se poate scurge în canalul vertebral sau în tunelul rădăcinii nervului și poate afecta rădăcina nervului. Aici pot fi prezente simptome asemănătoare cu cele ale sindromului de tunel carpian: durere, furnicături, amorțeală și/sau slăbiciune care pot iradia de-a lungul umărului, brațului și/sau mâinii. Însă, acestea nu trebuie confundate cu sindromul de tunel carpian, care are alte cauze și necesită tratament diferit.

Din păcate, sindromul de tunel carpian poate duce la dureri de mână, slăbiciune musculară și pierderea sensibilității. Neglijarea acestui sindrom poate agrava simptomele și poate duce la deteriorarea nervului median, ceea ce poate necesita intervenții chirurgicale mai complexe și poate afecta capacitatea de utilizare a mâini.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *