Nu ești sigur dacă ai nevoie de un aparat dentar? Verifică următoarele cinci semne care îți pot spune dacă ai nevoie de aparat dentar. Dacă vreunul dintre semne se aplică în cazul tău, te încurajăm să programezi o consultație la Clinica stomatologică Velvet Dental București. În timpul vizitei, medicul ortodont ales va crea un plan ortodontic și va stabili dacă este necesară o acțiune.

1. Înghesuirea dentară

Înghesuirea dentară este cea mai frecventă problemă de aliniere dentară. Când nu există suficient spațiu în gură pentru ca toți dinții să erupă în poziție normală, atunci pacientul se confruntă cu înghesuirea dentară. 

Aparatele dentare sau tratamentul ortodontic la o vârstă fragedă reprezintă cea mai bună soluție pentru îndreptarea dinților, dar chiar și pacienții care au avut aparate dentare când erau mai mici pot experimenta din nou această afecțiune de aliniere ca adulți. 

Înghesuirea dentară se înrăutățește odată cu trecerea timpului și poate duce o igienă dentară defectuasă. Când nu se pot menține dinții curați, placa se acumulează și poate provoca cariile dentare, boli ale gingiilor, respirația urât mirositoare și pierderea oaselor din jurul dinților. 

2. Suprapunerea exagerată a dinților – overbite 

Suprapunerea exagerată a dinților este cauzată atunci când dinții frontali superiori se suprapun excesiv peste dinții frontali inferiori. Acest lucru nu este doar vizibil, dar vine și cu multe probleme de sănătate orale. Există un risc crescut ca dinții din față să sufere traume, să fie supuși fracturilor și să provoace dureri. Suprapunerea exagerată a dinților poate duce, de asemenea, la uzura extremă a dinților și recesiunea gingivală.

3.  Ocluzia inversă – underbite

Spre deosebire de supraocluzie, ocluzia inversă apare atunci când toți dinții frontali superiori se află în spatele dinților frontali inferiori. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când pacienții au o dimensiune disproporționată a maxilarului. Dacă ai dificultăți la mușcat și mestecat, este posibil să te confrunți cu această afecțiune de aliniere. Ocluzia inversă poate provoca, de asemenea, îmbătrânirea prematură a feței și un aspect facial dezechilibrat.

4. Mușcătura încrucișată – crossbite

Ai un dinte superior care se încrucișează în spatele unui dinte inferior opus? Dacă da, este posibil să suferi de o mușcătură încrucișată. Aceasta este o mușcătură anormală și nu trebuie lăsată netratată. Fără îngrijire adecvată, o mușcătură încrucișată poate provoca creșterea asimetrică a maxilarului, uzura extremă a dinților și creșterea riscului de recesiune gingivală la nivelul dinților afectați. 

5. Ocluzia deschisă – openbite 

Un alt tip de mușcătură anormală este mușcătura deschisă, atunci când dinții din față superiori nu îi ating pe cei inferiori. De obicei ocluziile deschise provoacă probleme de vorbire și dificultăți la alimentație.

Source