Acest tip de proiect vrea să familiarizeze tinerii cu modul de funcționare al Organizației Națiunilor Unite (O.N.U.), fiind aduse în Bacău încă din anul 2015. În restul țării acest tip de conferințe sunt pretutindeni. Ele au fost aduse în spațiul băcăuan de organizația non-profit „Eminența ProVrânceanu”, la inițiativa a opt adolescenți curajoși și implicați, elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău. În prezent, echipa organizatorică cât și participanții conferinței sunt tot elevi liceeni, preocupându-se atât cu școala cât și cu activități extracurriculare.

 Din cauza pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse, evenimentul a fost mutat din luna sa uzuală, luna octombrie, pentru a putea găzdui delegații în condiții cât mai sigure. Pe parcursul evenimentului au fost respectate condiții de distanțare socială și s-a asigurat maximă integritate a tuturor părților participante. Acest an evenimentul a decurs cu succes, păstrând dorința inițiatorilor de a continua conferințele pentru a menține tradiția BacăuMUN, în ciuda condițiilor neprielnice întâmpinate la început de drum.

 MUN reprezintă o conferință adresată liceenilor din ultimii ani, în cadrul căreia au loc dezbateri. Delegații sunt reuniți în comitete, fiecare reprezentând o țară membră ONU dezbat, evenimentul având loc exclusiv în limba engleză. Probleme specifice prezentate sunt abordate urmând formatul „Parliamentary” pe mai multe teme.

 Conferințele Bacău M.U.N. – 19-21 martie 2021 – au însemnat de-a lungul timpului reuniuni pe comitete, alianțe, dezbateri, rezoluții și premieri ale celor mai buni delegați, temele abordate în cadrul conferinței de anul acesta fiind diverse (conflictul din regiunea Nagorno-Karabah, drogurile sintetice, repatrierea proprietății culturale și a artefactelor și asigurarea educației la nivel global).

 Acest eveniment nu ar fi putut fi posibil fără sponsorii săi Cambridge House, ce a fost împreună cu conferința încă de la începuturile sale, Alpro, ce a asigurat produse vegane pentru pauzele participanților și Web-2-Print Tipografie București, care a ajutat în realizarea mapelor de prezentarebroșurilor, etichetelor si bloc notes-urile folosite în cadrul conferinței, toate acestea fiind de o calitate superioară.

 Ediția s-a încheiat cu o Adunare Generală, ședință în care s-au prezentat și discutat rezoluțiile pe care fiecare comitet le-a votat de față și cu celelalte comitete.

Anul acesta echipa a fost formată din:

Secretar General: Nadia Rezmireș;

Secretar General Adjunct: Ilinca Roșu;

Manager de Proiect: Ana-Maria Fifirig;

Coordonator Departament Staff: Emilia Dragomirescu;

Coordonator Departament Presă: Sabrina Dâscă;

Coordonator Departament Media: Alexandru Ciubotaru;

Designer grafic: Viviana Doliș;

Appointee: Ștefan Pătruț;

Appointee: Raluca Ababei.

Source