Însă e important să separăm adevărul de ficțiune, de aceea am luat la demontat cele mai populare mituri despre gătit, ca să îți arătăm fața reală a lucrurilor – și să nu mai cazi, poate, din nou în capcana unui mit fals.

Mitul #1: Dacă pui ulei în apa în care fierb pastele, ele nu se vor lipi

Dacă ai pus ulei în apa cu pastele la fiert, pentru ca ele să nu se lipească, află că nu ai făcut decât să irosești uleiul. Dacă ne amintim puțin de legile fizicii, vom vedea că…apa și uleiul nu se prea amestecă. Deci, uleiul rămâne la suprafață – însă are un oarecare beneficiu: împiedică apa de la bolborosit.Și dacă tot suntem la capitolul paste, iată alt mit pe care îl demontăm: pastele nu trebuie clătite cu un jet de apă rece. Nu faci decât să le înlături toată savoarea.

Mitul #2: Nu contează ce oale, cuțite și tigăi folosești

Nimic mai fals: faptul că „un bucătar bun se descurcă cu ce are la îndemână” este doar un mit, pentru că instrumentele pe care le ai – deci cuțite, tigai, oale etc – fac o diferență enormă nu doar în gustul final al mâncării, însă și în procesul gătitului în sine. Ideea e că ustensilele potrivite îți vor simplifica munca – nu e asta ceva la care aspirăm cu toții? 

Mitul #3: Alcoolul se evaporă la foc

Și acest mit este complet neadevărat – dacă ai folosit vreodată alcool la sosuri și ți-ai spus „pot pune oricât, că se evaporă oricum”, află că asta nu se întâmplă indiferent de creșterea temperaturii – în schimb, dispare mirosul de alcool, dar concentrația sa nu se modifică. Deci, când faci un sos de vin pentru paste data următoare, ține cont și de acest aspect.

Mitul #4: Mâncarea încălzită la microunde nu e sănătoasă

Acesta este poate printre cele mai răspândite mituri din industria culinară: că alimentele își pierd toți nutrienții când le încălzim la microunde. De fapt…alimentele încălzite în orice fel își pierd nutrienții.

Deci, cuptorul cu microunde nu înrăutățește alimentele mai mult decât orice alt tip de încălzire. Același lucru este valabil și în ce privește mitul care spune că alimentele prăjite sunt mai sănătoase decât cele gătite la Friteuza, lucru nu mereu adevărat, pentru că să ne amintim cât ulei puneau bunicile noastre la cartofii prăjiți. Cam jumătate de sticlă, nu?

Mitul #5: Ciupercile nu se spală

Dacă ai judecat vreodată pe cineva că spală ciupercile, află că ai judecat greșit – acesta este un mit care nu face decât să ne pună în pericol sănătatea și igiena în bucătărie.

Ciupercile – ca orice alte legume sau fructe – trebuie spălate bine înainte de a fi gătite și nu – nu își pierd deloc proprietățiile. Studiile recente ne asigură că ciupercile au aceleași proprietăți nutritive când intră în contact cu apa, deci le putem spăla fără grijă.

Mitul #6: Dacă pui sare în apă, ea va fierbe mai repede

De fapt, acest mit este cumva parțial adevărat: când punem sare în apă, aceasta se va încălzi mai repede, deci va deveni mai fierbinte – însă nu va fierbe neapărat mai repede. Totuși, merită în continuare să adaugi sare în apă pentru gustul mâncării, chiar dacă nu accelerează fierberea.

Mitul #7: Mâncarea sănătoasă este fadă

Nimic mai neadevărat! De fapt, dacă știi să o gătești și îți asiguri o paletă largă de opțiuni, mâncarea sănătoasă poate fi la fel de savuroasă ca un aliment fast-food.

Mulți oameni se gândesc la orez și salată atunci când aud de „mâncare sănătoasă”, însă paleta e mult mai largă de atât: avocado, semințe, o varietate de legume delicioase, ovăzul, untul de arahide – toate sunt alimente nutritive și extrem de savuroase.

Trăim într-un secol al celor mai fluide informații: avem la un click distanță milioane de informații – și asta este, bineînțeles, un privilegiu, însă poate fi și un pericol.

De aceea e important să ne alegem cu atenție sursele din care ne informăm și să ne asigurăm că sunt de încredere; deși unele mituri sunt inofensive, altele ne pot pune în pericol sănătatea și ne pot îngreuna viețile. Deci, informația e sănătoasă doar dacă o iei din sursele la fel de sănătoase.

Source