Administrarea fertilizatorilor in acest mod permite plantelor sa asimileze cantitatile optime de ingrasaminte. Rezultatele obtinute sunt influentate de tipul de substante folosite, deoarece ele stabilesc conditiile in care plantele se dezvolta si daca acestea beneficiaza sau nu de nutrientii de care au nevoie.
In cultivarea legumelor, de exemplu, se foloseste o gama extinsa de ingrasaminte, pe care le vei putea gasi sub diferite formule, adaptate tipului de cultura pe care doresti sa o infiintezi. Pentru asigurarea materiei organice in sol si imbunatatirea structurii acestuia poti aplica fertilizatori de baza, prin incorporare in sol, inainte de plantare sau semanare.
Ce tip de solutii poti folosi pentru fertilizarea radiculara?
Fertilizarea se poate realiza atat cu ingrasaminte organice, cat si chimice. Acestea se pot regasi atat sub forma de pulbere, granule, cat si lichide.
Folosirea materialului fertilizator organic prezinta multiple avantaje, insa are si un dezavantaj major: este greu de procurat, iar sursa trebuie sa fie una sigura. Acest tip de fertilizator este recomandat sa fie administrat fie la pregatirea terenului, fie prin imprastiere si incorporare.
Continutul de nutrienti este variabil, fiind conditionat de provenienta materialului, modul de compostare etc. Din acest motiv, va trebui sa incluzi in schema de fertilizare ingrasaminte chimice, cu aplicare la radacina plantei. Aceasta este una dintre cele mai sigure metode de a asigura necesarul de nutrienti gradinii tale de legume. In functie de forma lor (pulbere, granule sau lichide), acestea se pot aplica fie prin imprastiere la sol si incorporare, fie prin fertirigare.
Fertirigarea reprezinta una dintre cele mai simple metode de aplicare a solutiilor la radacina plantei. Aceasta se poate realiza cu ajutorul unui sistem de picurare sau prins aspersie. Modalitatile acestea de distribuire a solutiilor cu nutrienti sunt folosite pentru fertilizarile faziale ce au loc pe parcusul perioadei de vegetatie a plantelor.
Fertirigarea prin picurare permite aplicarea nutrientilor uniform, in zona radacinilor plantelor. Astfel, vei putea obtine o aplicare eficienta ridicata, dar si o economie a cantitatii de fertilizant administrata. In consecinta, nu doar ca vei avea o recolta mai bogata si mai sanatoasa, ci vei reusi sa reduci si bugetul alocat apei si achizitionarii de substante bogate in nutrienti.
Cum se realizeaza fertirigarea?
Inainte de a introduce solutia in sistemul de irigare, va trebui sa stabilesti exact cantitatea de ingrasaminte necesara aplicarii raportat la:
• numarul de plante;
• la suprafata plantata;
• la specia legumicola;
• la faza in care se afla plantele in momentul in care se aplica substantele.
Dupa ce ai stabilit cantitatea de substante pe care va trebui sa o aplici culturii tale, va trebui sa dizolvi ingrasamantul intr-un vas de capacitate corespunzatoare. Totodata, inainte de a injecta solutii fertilizante, va trebui sa irigi plantele cu norma de apa stabilita.
Aplicarea fertilizatorilor solubili prin sistemul de picurare se efectueaza la sfarsitul irigarii. Dupa ce ai aplicat solutia, trebuie sa mai lasi irigarea pornita o perioada de timp, astfel incat sa asiguri indepartarea intregului fertilizant.