Te pregătești să îți (re)amenajezi bucătăria, însă varietatea de ustensile și electrocasnice de pe piață îți dă bătăi de cap? E de înțeles – trăim în era multitudinii, unde ai de ales între zeci de opțiuni, deci poate fi dificil să îți dai seama care sunt cu adevărat nevoile tale.

De aceea, îți venim în ajutor cu un ghid de tips&tricks, ca să îți dai seama mai ușor cum să alegi instrumentele de bucătărie de care ai nevoie. Deci, poți spune „la revedere” cumpărăturilor impulsive, acum că știi cum să alegi ustensilele:

Pentru un începător în bucătărie

Dacă tocmai ți-ai cumpărat primul tău apartament, stai în chirie sau de abia ce ai plecat de acasă, probabil ești copleșit. E și firesc să fii! La urma urmei, tocmai te-ai izbit de faptul că…mâncarea nu apare pur și simplu în frigider, ci trebuie să o cumperi.Iar dacă bucătăria ta e goală și trebuie să cumperi toate ustensilele, probabil ești gata să dai iama în magazin și să iei totul. Că doar vei avea nevoie de tot, nu? În realitate, un începător în bucătărie are nevoie doar de strictul necesar.

Cumpără-ți cuțitul bucătarului, un set de farfurii și tacâmuri, tocător, spatulă, două boluri mai mari și pune accent pe alegerea unei tigai – cumpără o tigaie antiaderentă, pentru care nu vei avea nevoie de ulei ca să gătești și care va fi și ușor de curățat. Nu te lăsa furat de varietatea lucrurilor disponibile pe piață, ci gândește-te cu adevărat la nevoile tale.

Pentru „bucătarul” căruia nu îi place să gătească

Dacă gătești dar nu îți place să o faci, stai liniștit, nu ești singurul! E imposibil să fim cu toții pasionați de gătit, dar un lucru e cert: să gătești e o activitate corelată cu supraviețuirea, la urma urmei, deci trebuie să știi să îți faci singur de mâncare…chiar dacă nu îți place.

Și chiar dacă nu îți place să gătești, în bucătăria ta tot vor trebui să se regăsească o serie de ustensile. Firește, cele de mai sus rămân standardul – adică poți începe cu ele. Însă, pentru că nu gătești cu plăcere, mai avem un sfat pentru tine:

  • cumpără un multicooker: practic, pui în el ingredientele și el gătește în locul tău; economisești timp și bani, și nici nu vei fi nevoit să depui efort în a găti, dacă nu îți place să o faci;
  • cumpără un robot de bucătărie, care te va ajuta la fel de mult în mărunțire, tocare, tăiere etc – practic, va face lucrurile care ție nu-ți plac. Sună bine, nu?

Pentru iubitorul de gătit

Ai crede că pentru iubitorii de gătit treaba e mult mai ușoară, nu? De fapt, când îndrăgești gătitul, riști să cazi în capcana „mai multului” – adică, ți se pare că ai nevoie de toate ustensilele existente. Ceea ce, firește, nu e chiar adevărat. Dacă te încadrezi în această categorie, probabil deja ai toate cele mai sus menționate.

Ar trebui să știi că tu vei avea nevoie de mai multe tipuri de cuțite, iar un robot de bucătărie ție îți e de-a dreptul necesar, pentru că vei face mai multe sarcini în același timp. De asemenea, un mixer cu bol (dacă ești fac prăjituri), un slow-cooker sau un grill electric vor fi ideale în bucătăria ta de chef.

Iată alte câteva tips & tricks de care să ții cont în alegerea ustensilelor de bucătărie:

  • mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bun: nu alege ustensile de bucătărie doar pentru că „vor arăta bine” în bucătăria ta
  • investește în calitate: ustensilele de bucătărie sunt o investiție, și nu o cheltuială
  • ai mereu în minte să îți ușurezi munca în bucătărie, pentru a-ți simplifica viața.

Munca în bucătărie îmbină, de cele mai multe ori, utilul cu plăcutul. E important să ai ustensilele potrivite: nu doar pentru că te vor salva timp și bani în viitor, însă îți vor și ușura considerabil munca. Iar dacă poți alege să îți simplifici viața, fă-o.

Source