Anunțul liberalizării pieței de energie electrică și gaze din România a creat confuzie și cozi interminabile la ghișeele din întreaga țară, la începutul acestui an. Românilor li s-a transmis că dacă nu încheie un contract pe piața concurențială riscă să plătească tarife în medie cu 10% mai mari pentru electricitate și 20% pentru gaze din luna iulie 2021.
„Comparistan” vine în ajutorul consumatorilor cu o platformă web simplificată și mult mai eficientă decât cea disponibilă pe site-ul ANRE. Ideea proiectului aparține unei tinere antreprenoare originară din Craiova, care, deși nu mai locuiește în țară de mai bine de 10 ani, n-a renunțat la ideea că lucrurile se pot schimba în bine și aici.
“Am construit site-ul cu gândul la părinții mei: ei se descurcă pe Internet, cât de cât, dar site-ul ANRE este mult prea complicat de folosit. Chiar și după ce am furnizat o mulțime de detalii, tot nu ne era niciunuia clar care este cea mai bună ofertă. A fost frustrant să intru pe cinci site-uri ale diverșilor furnizori și să încerc să le compar ofertele manual. Așa că am decis împreună cu partenerul meu să dezvoltăm această platformă prietenoasă cu utilizatorii, simplă și intuitivă, prin care poți găsi cele mai avantajoase oferte, punctele esențiale despre ele, iar în câteva minute să închei și contractul cu furnizorul ales. Totul, cu zero costuri!” – declară Lucia Purcaru, co-fondatoarea Comparistan.
Comparistan îi ajută pe consumatori să compare ofertele la utilități ușor și rapid, 100% gratis. Spre deosebire de site-ul ANRE, pe Comparistan informațiile sunt verificate înainte să fie publicate, nu doar tehnic, ci și în materie de conținut și logică, prețul mediu este calculat pentru întreaga durată a contractului, nu doar prețul promoțional pentru primele luni, iar ofertele afișate nu-l obligă pe utilizator să aleagă același furnizor atât pentru electricitate, cât și pentru gaze.
Utilizatorii pot economisi până la 600 lei pe an prin schimbarea furnizorului și ofertei pe piața concurențială, așa cum se poate observa în comparația de pe site. Momentan, platforma Comparistan este disponibilă doar pentru electricitate, urmând ca în scurt timp să includă și compararea ofertelor la gaze.
Chiar dacă schimbarea furnizorului nu are efecte negative asupra distribuției de electricitate sau gaze și nu implică niciun alt risc pentru consumator, potrivit Ministrului Energiei, Virgil Popescu, până în luna mai, doar 10% dintre consumatorii casnici își schimbaseră contractele cu furnizorul de energie electrică și trecuseră în piața concurențială.
Fondatorii Comparistan consideră că acest procent se datorează unei comunicări deficitare în spațiul public pe această temă și speră să vină în sprijinul românilor cu un produs similar celor din țările Europei de Vest, platforme folosite cu mare succes de nemți, francezi, austrieci sau olandezi. Comparistan nu afișează reclame, nu vinde datele utilizatorilor, ci își propune sa informeze și să intermedieze contractele consumatorilor, ramânând mereu de partea acestora.