Stenoza lombară reprezintă una dintre afecțiunile cunoscute de multă lume, cauzele acesteia fiind multiple, iar tratamentul acesteia realizându-se în mai multe moduri. Afecțiune a coloanei vertebrale, stenoza lombară provoacă dureri atât de spate, cât și de picioare, fiind prezentă mai ales în cazul persoanelor care depășesc vârsta de 50 de ani. Află în cele ce urmează care sunt cauzele, simptomele și metodele de tratament ale stenozei lombare.

Ce este stenoza lombară și care sunt cauzele apariției acesteia?

Afecțiunea cunoscută sub denumirea de stenoza lombara se poate defini drept îngustarea canalului spinal la nivelul vertebrelor lombare. Odată ce canalul lombar devine prea îngust, rădăcinile nervoase și vasele mici sunt comprimate, ceea ce face posibilă apariția durerii și a unor manifestări neurologice nedorite. 

Una dintre principalele cauze ale apariției acestei afecțiuni este osteoartrita, însă poate fi vorba și de hernie de disc, de fracturi în zona lombară sau de spondilolisteză. 

Simptomele stenozei lombare

Printre simptomele stenozei lombare se numără: 

  • durerile care apar în zona coloanei lombare, acestea fiind deseori ameliorate prin așezarea sau îndoirea coloanei lombare; 
  • durerea radiantă care poate trece în zona feselor și picioarelor, aceasta accentuându-se mai ales în timpul mersului, senzația de amorțeală;
  • apariția furnicăturilor în spate sau în picioare; 
  • slăbiciunea apărută la nivelul picioarelor, chiar și pierderea controlului intestinului sau vezicii urinare, în cazuri mai rare. 

Diagnosticul acestei afecțiuni poate fi pus doar de către medicul specialist pe baza unui consult amănunțit și a unor teste imagistice care ajută la vizualizarea unor secțiuni transversale ale coloanei vertebrale. 

Tratamentul eficient al stenozei lombare 

În funcție de gradul afecțiunii, stenoza lombară poate avea ca tratament fie anumite medicamente, fie terapiile fizice, fie intervenția chirurgicală. Pentru reducerea temporară a durerilor pot fi realizate infiltrații de corticosteroizi, iar tratamentul chirurgical este una dintre soluțiile preferate doar în cazul în care simptomele se agravează, iar tratamentul medicamentos nu mai dă rezultate.  

În unele situații, pentru ameliorarea durerii poate fi nevoie pur și simplu de odihnă suficientă sau de o poziție adecvată în timpul somnului, însă în situațiile în care durerea devine deranjantă, pot fi administrate și medicamente antiinflamatoare. Este indicată vizita la medicul specialist pentru a găsi împreună cu acesta cea mai bună soluție la care poți apela pentru a reduce simptomele acestei afecțiuni. 

Există totuși și modalități prin care această afecțiune poate fi prevenită, iar activitățile fizice sunt printre cele mai eficiente în acest sens. De asemenea, poate fi nevoie de pierderea în greutate în cazul persoanelor obeze sau de adoptarea unei posturi corecte, astfel încât poziția coloanei să nu aibă de suferit. 

Source