Februarie 2021: TotulPentruInstalatii.ro propune un ghid util de alegere a centralei potrivite pentru căminul tău! Fie că dorești să cumperi centrale termice pe lemn, centrale pe gaz ori centrale electrice, echipa de profesioniști a întocmit un ghid util pentru necunoscători!

Alegerea unei centrale termice reprezintă pentru o mare parte din indivizi o situație inconfortabilă și care creează o stare de stres. Tipul de locuință este cel mai important aspect pe baza căruia specialiștii recomandă alegerea tipului de centrala termica, indiferent dacă alegerea se face între centrale termice pe lemne, centrale pe gaz ori centrale electrice.

Ce tipuri diferite de combustibil sunt utilizate pentru încălzirea unei locuințe?

Gaz natural – unde niște centrale pe gaz ard gazul metan din rețeaua de gaz 

GPL – gazul petrolier lichid este ars de către niște centrale pe gaz

Ulei de tip C2 – cea mai ieftină formă de ulei de încălzire, folosind kerosen 

Ulei de tip D – frecvent utilizat în proprietăți mari sau în spații comerciale

Combustibil mineral solid – sistem care arde cărbuni.

Biomasă –arde o gamă largă de materiale organice – bușteni de lemn, peleți sau așchii

Electric – funcționează pe bază de energie electrică

Specialiștii TotulPentruInstalatii.ro vin în întâmpinarea acestei nevoi de a știi ce tip de sistem de încălzire funcționează pentru fiecare tip de locuință. Aceștia explică diferențele celor trei tipuri de sisteme de încălzire și care dintre acestea este rentabil pentru diferite tipuri de locuință. 

Centrale termice pe lemn

Un sistem de încălzire pe bază de centrale termice pe lemne propune un sistem de încălzire cu ardere mai curată și care are o eficiență globală mai bună, întrucât „emisiile sunt mai mici, costurile sunt mai mici și arderile sunt mai curate, deci benefice din punct de vedere natural și economic”, așa cum declară echipa de specialiști TotulPentruInstalații.ro

„Un sistem pe bază de centrala termica pe lemne costă, în general, mai puțin și are o eficiență globală mai bună și emisii mai mici, dar uneori un cazan pe lemne ar putea fi mai practic, fiind o bună sursă de căldură în casele cu multe camere.”, susține echipa TotulPentruInstalatii.ro.

Centrale pe gaz

Diferit de sistemele de încălzire de tipul unor centrale termice pe lemn, niște centrale pe gaz au un circuit continuu care mișcă apa fierbinte din interiorul centralei prin toate radiatoarele casei. Apa este sigilată permanent în interiorul sistemului și circulă în jurul casei în fiecare zi.

„Eficiența energetică pe care niște centrale pe gaz o au este cuprinsă între 90-95%, întrucât vaporii de apă din fum sunt la o temperatură mai mare de 100°C, iar căldura din vaporizare nu este folosită. Prin urmare, o parte semnificativă a căldurii se pierde prin coș și manta, iar căldura latentă este nerecuperată. 

Recomandăm acest tip de sistem de încălzire pe baza de centrale pe gaz locuințelor racordate la rețea, în primul rând, dar și caselor de dimensiune medie. Locuințele mari ar trebui să beneficieze de încălzire pe bază de centrale termice pe lemne.”, afirmă specialiștii TotulPentruInstalatii.ro

Centrale electrice

Sistemul de instalații potrivit pentru apartamente și case de dimensiuni modeste, care nu sunt racordate la o rețea de gaz este cel pe bază de centrale electrice, întrucât propune o eficiență energetică peste medie.

„Unul dintre cele mai mari beneficii pe care le are încălzirea electrică față de sistemele clasice de încălzire este eficiența energetică inerentă designului modular. Apa este încălzită într-un cazan central și împinsă în jurul casei către fiecare radiator individual printr-un sistem de țevi.”, explică echipa TotulPentruInstalații.ro

Source