Pentru că sunt versatile, pot exprima cu ușurință emoții și constituie cadoul ideal pentru cei dragi. Dacă și tu ești, ca noi, iubitor de bijuterii, iată 10 lucruri pe care nu le știai despre „podoabele” mult-adorate încă din Antichitate:

Cea mai veche bijuterie

Cea mai veche bijuterie este…organică! Și este cu adevărat veche – pentru că datează de 100.000 de ani. Dacă te gândești că era făcută din aur, argint sau diamant, ei bine, află că această bijuterie antică era făcută din bucăți de scoică sparte – și avea forma unui colier.

Bijuteriile de azi sunt inteligente

Astăzi, pentru că lumea este în continuă modernizare, nu mai avem la dispoziție bijuterii din scoici, precum cele antice – însă avem ceva fascinant: bijuterii inteligente. Ce înseamnă asta?

De exemplu, când vorbim despre coliere inteligente – cel / cea care primește bijuteria o scanează cu ajutorul aplicației din telefon și primește mesajul tău – video, audio, foto. Practic, e cel mai bun și ușor mod de a-ți exprima emoțiile direct, și totuși subtil.

Dar ce înseamnă, de fapt, bijuteriile inteligente?

Conceptul de bijuterie inteligentă a fost adus în România de Nadia Visan, fondatoarea Anyoli.ro – iar o astfel de bijuterie este personalizată digital cu ajutorul unui mesaj text, fotografie sau videoclip. Practic, faci un cadou unic, însuflețit, cu sens.

O astfel de bijuterie funcționează grație unei tehnologii patentate; prin aceasta, poți descifra mesajul bijuteriei cu ajutorul aplicației Anyoli. Un proces simplu, dar fascinant – imaginează-ți doar bucuria mamei tale dacă i-ai oferi un colier ce ascunde, de fapt, o fotografie draga pe care ați făcut-o împreună. Noi putem traduce acest sentiment într-un singur cuvânt: lacrimi. Emoție.

Pentru că uite un alt lucru pe care nu îl știai despre bijuterii: sunt generatoare de lacrimi și emoție pozitivă. Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. Însă, cu siguranță, bijuteriile inteligente asta fac: sensibilizează, emoționează, re-aduc la viață.

Primul diamant

Primul diamant a fost descoperit în India, în secolul al 4-lea. Diamantele au devenit rapid piese valoroase, pentru că oamenii au înțeles că nu sunt doar un simbol al luxului, ci și extrem de frumoase și durabile în timp.

Până în secolul al 18-lea, s-a crezut că India este singura regiune în care se găsesc diamante – dar în 1866 a fost găsită o astfel de piatra în Africa de Sud, răspândindu-se apoi în toată lumea.

Primul inel de logodnă

Suntem atât de obișnuiți cu ideea de inel de logodnă încât ni se pare dificil să ne imaginăm o lume fără această tradiție. Ei bine, inelul de logodnă a apărut în 1477, când prințul Maximilian al Austriei i-a oferit iubitei sale un „inel-promisiune” – și de atunci până în prezent, inelul de logodnă este bijuteria care echivalează o promisiune. Ba mai mult, astăzi promisiunea noastră de la începuturi poate fi “urcata” într-un inel inteligent, cu piatra semiprețioasă.

Aurul = durabil?

Iubim bijuteriile din aur, însă este oare acesta cel mai durabil metal? Adevărul este că nu – aurul nu este cel mai rezistent metal: dacă asta cauți, platina e cea mai bună alegere.

Știai că aurul de 24K poate fi „modelat” cu mâna liberă, fără prea mult efort? Și încă un fact despre aur: se consideră că aurul a ajuns pe Pământ căzând, dintr-o bucată de meteorit. Iar acum că știi acest detaliu, gândește-te cui ai vrea să i-l transmiți, urcat într-un colier inteligent, ca reminder și încurajare – “ești ca aurul – venită ca o cometă în viața mea ca să o faci mai prețioasă.”

Culorile diamantului

Chiar dacă cel mai popular diamant este cel transparent sau alb, diamantele se regăsesc într-o varietate de culori: mai exact, în toate culorile curcubeului. Unele diamante colorate valorează mai mult sau mai puțin decât altele, iar altele își modifică nuanța în timp – compoziția chimică a diamantului e cel puțin interesantă, nu?

Fie că vorbim de o bijuterie inteligenta, fie că vorbim de diamante multicolore sau de istoria inelului de logodnă, un lucru este cert: bijuteriile sunt fascinante, și așa au fost dintotdeauna. Folosite inițial ca „podoabe” pentru casă, aurul și argintul au devenit astăzi (aproape) indispensabile de pe corpurile noastre: pentru că ne fac să ne simțim cu adevărat bine, ancorați în emoție – mai ales dacă vorbim despre smart jewlery.

Chiar dacă părem copleșiți de ideea de tehnologii inteligente, trebuie să recunoaștem: orice e inteligent ne face viața mai ușoară. Mai senină. Bijuteriile nu vor mai fi niciodată la fel: astăzi, o bijuterie transmite mai multă emoție ca niciodată. O scanezi subtil cu aplicația de pe telefon, și ea îți arată o fotografie, un mesaj, un videoclip care o să te emoționeze. Un proces simplu, dar sublim – exact combinația care generează fascinație.

Source