Fiind cunoscută ca și cea mai importantă sărbătoare a calendarului creștin-ortodox, în România, Învierea Domnului este însoțită de diverse tradiții, obiceiuri și superstiții. Acestea sunt moștenite de sute de ani și din generație în generație. De obicei, oamenii încep pregătirile pe ultima sută de metri, cel mai adesea în Joia Mare, când creștinii încep să-și decoreze casa, să vopsească ouă sau să prepare mâncăruri specifice pentru acestă sărbătoare. În trecut, o activitate importantă pentru gospodine, în această perioadă era alegerea celor mai potrivite pahare pentru pasti pe care să le ducă la bisercă pentru luarea Sfintelor Paști. Acum însă, bisericile oferă Sfintele Paști pentru toți credincioșii în pahare pascale specifice acestei sărbători, cu imagini și mesaje reprezentative, igienice, din carton rezistent și cu capac care să poată ține produsul în siguranță.
Cum se pregătesc românii în această perioadă?
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii merg pe ideea că atunci când se apropie perioada sărbătorilor pascale obiceiul acestora este de a-și primeni casa și de a-și înnoi hainele. Aceștia obișnuiesc, în perioada cea mai apropriată de Sărbătorile Pascale să-și facă curățenie prin casă, să-și rearanjeze lucrurile, să-și achiziționeze altele pentru un decor plăcut și să înceapă pregătirile pentru prepararea bucatelor specifice.
Totodată, creștinii se pregătesc de Învierea Domnului prin post și rugăciune. Știm că Postul Mare ține 40 de zile și este numit și cel mai aspru post, deoarece are cele mai puține zile cu dezlegare la pește. În tot acest timp, nu se consumă carne (sau alte derivate ale acesteia), pește (cu excepția zilelor menționate în calendarul creștin-ortodox ca fiind cu dezlegare la pește), ouă, lapte sau alcool.
Legenda iepurașului care aduce cadouri de Paști
Copiii sunt cei mai entuziasmați atunci când vine vorba de sosirea Paștelui pentru că aceștia știu ca trebuie să-și facă apariția iepurașul care să le aducă cadouri. Această legendă provine din tradițiile păgâne, în care iepurașul este văzut ca și o emblemă a fertilității și a purității.
Încă nu se știe care este cu adevărat legenda acestui iepuraș, dar una dintre cele mai cunoscute legende este cea în care iepurașul a ascuns ouăle de Paști. Această legendă spune că era odată o femeie care nu avea o situație financiară deloc favorabilă și nu și-a permis să le cumpere celor mici dulciuri. Văzând întristați copii, sărmana mamă a vrut să îi înveselească. decorând ouăle de Paști și ascunzându-le în diverse locuri în grădină. În ziua următoare, copii au văzut în grădină un iepuraș alb, care „dezgropat” ouăle. Din acel moment, copii au crezut că iepurașul a pus acele ouă acolo. Astfel, în fiecare an de Paști, copii fac diverse cuiburi în iarbă sperând că iepurașul va veni și va lăsa ceva peste noapte.

Source