Aflat deja la a treia expozitie personala in Japonia, primele doua avand loc in anul 2020 si 2021, Roland Pangrati revine la Tokyo cu o noua serie de picturi reunite in expozitia intitulata „Rocks”, ce va fi prezentate in capitala nipona intre 24 octombrie si 5 noiembrie 2023, in Galeria Floraison, situata in Chuo-ku, Kyobashi, 2-12-9, ACN Kyobashi Building,101.
Galerie Floraison | Roland Pangrati Solo exhibition – ROCKS –
In aceasta serie de lucrari, Roland Pangrati reia temele sale cu peisajele muntoase si stancoase ,realizate folosind pietre macinate, roci si pigmenti minerali naturali, toate aceste materiale fiind suspendate la suprafata hartiei japoneze washi, cu un clei special obtinut prin extragerea proteinei animale prin fierbere.
Frumusetea si claritatea nuantelor pe care le au pigmentii minerali naturali, obtinuti prin sfaramarea particulelor de minerale, deasemenea puterea de expresie plastica pe care le au aceste particule, creeaza impresia ca este expusa in pictura, insasi suprafata reala a pietrei. Intr-un anumit sens, o stanca exprima trecerea timpului, iar copacii se ofilesc doar pentru a putea renaste din nou, reflectand trecerea zilelor si a anotimpurilor. In aceste lucrari , mai multe momente din abisul timpului coexista, fiind scufundate intr-un spatiu unde toate detaliile din picturi devin macro.
Daca ne gandim la ce a insemnat subiectul oferit de munti si stanci in istoria artei, primele imagini care ne apar in minte sunt cele din picturile chinezesti facute in tus, si lucrarile artistilor din perioada romantismului in arta. Stancile si muntii pictati in aceste opere romantice, de cele mai multe ori exprima prin subiectul muntilor , un hotar sau un portal spre alt taram, evocand un reper in spatiu si timp, sau o lume claustrata.
Insa, Roland Pangrati, nu a dorit ca muntii din seria „Rocks” sa reprezinte un fel de frontiera, o entitate care divide “aici” in raport cu “acolo”, ei reprezinta elemente care transced liber reperul spatiu-timp. Desi pentru a creea aceste peisaje artistul a folosit tehnici de pictura japoneza Nihonga, care au o vechime mai mare de 1000 de ani, acesta a dorit sa incorporeze metode de lucru si materiale moderne pentru a creea aceste lucrari , depasind barierele care se afla intre arta contemporana si tehnicile de pictura Nihonga , sau intre conceptul oriental in arta si cel occidental. Aceste picturi cu munti si stanci, nu sunt recreeri ale unor peisaje reale, ele reprezinta o incercare de a introduce realitatea pietrei in suprafata pictata iar aceste peisajele cu munti nelocuiti, exprima o complexitate in expresivitate , desi s-a folosit o gama restransa de culori in realizarea acestora .
„Am dorit ca prin actul de creere al unei alte lumi, care transcede toate barierele de varsta, generatie sau nationalitate, sa ofer mintii oportunitatea de a evada din propriile limite impuse astfel incat, vizionarea acestor lucrari sa poata sa fie considerata o calatorie pana la capatul pamantului , in cautarea si creerea in forma vizuala a peisajelor supreme, locul unde punctele de vedere stiintifice si artistice , sensibilitatile umane universale, trecutul indepartat si viitorul, natura si universul sunt toate interconectate intre ele.” Roland Pangrati
Roland Pangrati este un artist roman contemporan recunoscut pentru modul care imbina tehnici traditionale apartinand stilului de pictura Nihonga din Japonia, care foloseste pigmenti minerali naturali, pietre si roci macinate fin, hartie washi si metale, cu materiale si tehnici moderne de lucru, si creeaza lucrari de arta contemporana, urmarind o viziune proprie de abstractizare a realitatii.
Roland Pangrati | Highlights – YouTube
Lucrarile sale au fost prezentate in expozitii personale in Elvetia, Coreea, Tokyo, si in muzee importante din Romania.The Moon Glows the Same: Roland Pangrati şi tehnica Nihonga | Observator Cultural
Expozitia intitulata ROLAND PANGRATI,”Rocks”, va fi pe prezentata intre 24 octombrie si 5 noiembrie 2023, in Galeria Floraison, situata in Tokyo, Chuo-ku, Kyobashi, 2-12-9, ACN Kyobashi Building,101.
Orar de vizitare : 11,30 – 18,00 de luni pana vineri, 11,30 – 16.00 – duminica.