În ultimii ani, am asistat la o dezvoltare semnificativă a tehnologiilor din domeniul medical. Nu este deloc surprinzător faptul că, dintre toate industriile care au fost transformate de pandemie, industria medicală a fost cea mai afectată.
Cu toate acestea, pandemia nu a fost singura provocare cu care au avut de-a face organizațiile din acest domeniu. Domeniul medical se confruntă și cu un număr mic de angajați, procese ineficiente care consumă mult timp și resurse, erori medicale care provin din procesele manuale și o nevoie constantă de îngrijire medicală virtuală.
Din fericire, multe companii au început să înțeleagă importanța integrării tehnologiei în procesele lor. Acest lucru le-a permis să ofere asistență medicală mai bună pacienților lor, să optimizeze fluxurile lor de lucru și să îmbunătățească semnificativ precizia. De fapt, 78% dintre executivii din domeniul medical sunt de acord ca nevoia de inovație a fost mai mare ca niciodată, iar inovația are nevoie de soluții software customizate.
Serviciile software destinate domeniului sănătății vor continua sa se dezvolte si mai mult in 2023 și în anii următori, așa că să vedem care sunt tendințele cele mai importante care modelează această industrie.
Inteligența artificială pentru diagnosticarea pacientului
Inteligența artificială face valuri în mai multe industrii, remodelând modul în care funcționează organizațiile. Industria sănătății nu face excepție, iar AI aduce o mare valoare acestui domeniu.
Folosind această tehnologie, organizațiile pot automatiza multe sarcini manuale și își pot concentra atenția asupra îngrijirii pacienților. De fapt, cercetările arată că personalul de imagistică consideră că 25% din munca lor ar putea fi automatizată. Inteligența artificială poate procesa cu acuratețe tomografii computerizate cu o viteză fără precedent, detectând mai multe afecțiuni, inclusiv pneumonia.
Mai mult, AI a introdus și diagnosticul online prin chatbot-uri care pot avea conversații umane cu pacienții și le oferă diagnostice și sfaturi medicale pe baza simptomelor lor. Principalul avantaj al acestei tehnologii este că oferă asistență 24/7, astfel încât pacienții să-i poată contacta atunci când asistenții medicali umani nu sunt disponibili.
Servicii medicale la distanță
Tele-sănătatea a devenit un domeniu important al tehnologiilor medicale. Pandemia a arătat că multe activități pot fi efectuate de la distanță. Drept urmare, multe consultații au loc acum online, iar tehnologiile de asistență medicală au permis și monitorizarea de la distanță a pacienților. În Germania, 90% dintre medicii generaliști sunt conectați la sistemul digital german de asistență medicală. În plus, aplicațiile germane de sănătate au atins un maxim de 2,4 milioane de descărcări pe trimestru.
Când vine vorba de monitorizarea la distanță a pacienților, există multe tehnologii implicate. Organizațiile au acces la mai multe instrumente — aplicații web și mobile — de unde pacienții pot încărca informații pe dispozitive care măsoară și transmit date, cum ar fi tensiunea arterială. În plus, tot mai mulți oameni folosesc dispozitive portabile care pot monitoriza date precum ritmul cardiac, glicemia, activitatea fizică și tiparele de somn.
Confidențialitate și securitate
Deși progresul tehnologiei a adus îmbunătățiri semnificative în lumea afacerilor, există și un preț de plătit pentru el. Una dintre principalele preocupări ale mediului digital de astăzi este numărul tot mai mare de breșe de securitate. Atacurile cibernetice sunt mai sofisticate decât oricând, iar hackerii profită de orice vulnerabilități pe care le-ar putea avea organizațiile. Când organizațiile devin victime ale scurgerilor de datelor, recuperarea le costă milioane de euro. În Germania, costul mediu al unei încălcări de securitate este de 4,45 milioane USD.
Drept urmare, protejarea datelor pacienților a devenit o prioritate de top pentru majoritatea companiilor din industria sănătății. Organizațiile pot opta pentru diferite soluții software care detectează și previn atacuri cibernetice, inclusiv ransomware. Aceste soluții sunt menite să monitorizeze activitatea, să detecteze orice tip de anomalie și să blocheze malware-ul să corupă datele sensibile.
Automatizare clinică
Laboratoarele biomedicale trebuie, de asemenea, să facă față setului lor de provocări, de la riscurile de erori umane, până la sarcini consumatoare de timp care necesită efort manual. Din fericire, automatizarea clinică duce domeniul testării biomedicale la următorul nivel.
Automatizarea laboratoarelor este o schimbare de joc pentru industrie, deoarece prezintă numeroase beneficii, atât în ceea ce privește viteza, cât și calitatea. Software-ul avansat de automatizare clinică poate reduce semnificativ numărul de sarcini manuale și repetitive ceea ce poate îmbunătăți acuratețea rezultatelor. Alte avantaje includ posibilitatea de a urmări și compara rezultatele din diferite perioade de timp, viteza cu care rezultatele sunt interpretate și capacitatea de a reproduce experimente.