Până nu demult, cea mai mare dorință a familiei cu copii era de a petrece cât mai mult timp împreună. Însă, fiind prinși în ritmul alert al joburilor, părinții nu puteau găsi suficient timp pentru a-l petrece alături de cei mici. Odată cu epidemia de coronavirus, cu toții avem posibilitatea de a lucra de acasă. Însă acest timp liber în casă poate deveni apăsător, mai ales atunci când ești prins și cu munca de acasă. 

În acest sens, una dintre cele mai bune idei pentru buna gestionare a lucrului remote pentru părinți este aceea de a crea un spațiu de lucru atât pentru tine, cât și pentru copil. Iată, așadar, cum amenajezi spațiul de lucru de acasă dacă ești părinte! 

Cum amenajezi spațiul de lucru pentru copil 

Atunci când lucrezi remote, ca părinte, e important să fii organizat. Din acest motiv, e important ca fiecare să aibă spațiul propriu de lucru, bine delimitat. Oferă-i copilului tău ocazia de a-și alege acest spațiu în care se poate juca. În crearea spațiului ideal de „lucru” pentru cei mici poți opta pentru mobilă pentru copii în stil scandinav, fie că este vorba de scăunele sau măsuțe de lucru. De asemenea, poți opta pentru piese de mobilier destinate depozitării, mai cu seamă că cei mici au nevoie de un spațiu de depozitare mai mare decât adulții. 

Pentru a menține aspectul ordonat al spațiului de lucru pentru cel mic, optează pentru casetiere, etajere, polițe, dulapuri prevăzute cu cutii de depozitare sau biblioteci, ce oferă un suport generos pentru cărți sau decorațiuni. 

Cum amenajezi spațiul de lucru propriu 

Odată ce ai creat un spațiu de lucru adecvat pentru copilul tău și ai planificat activități în care cel mic nu are nevoie de supraveghere, așa cum cutiile cu jocuri, puzzle-urile sau fișe de lucru potrivite vârstei micuțului, te poți retrage în propriul spațiu de lucru, amenajat separat față de restul locuinței. În acest mod, poți beneficia de productivitate maximă pe toată durata lucrului remote. 

Iată ce trebuie să ai în vedere pentru amenajarea propice a spațiului de lucru acasă: 

Piesele principale în amenajarea spațiului de lucru 

Într-un spațiu de lucru vei avea nevoie de două piese obligatorii: biroul și scaunul de birou. Vestea bună este că există o mulțime de modele de birouri din care poți alege, acest lucru oferindu-ți posibilitatea de a face din spațiul tău de lucru o continuare naturală a restului locuinței. Mai exact, dacă mobilierul din locuință este unul în linii simple, orientează-te spre un birou în stil scandinav, minimalist. De cealaltă parte, dacă locuința este amenajată în stil clasic, poți opta pentru un birou din lemn masiv, cu linii clasice. 

Cât despre scaunul de birou, acest element este cel care dictează confortul și starea de sănătate în timpul programului de lucru. Astfel, mizează pe un scaun de birou ergonomic, care-și va dovedi în timp valoarea. 

Lumina 

Cea mai prielnică lumină pentru spațiul de lucru este cea naturală. Astfel, ai în vedere să nu poziționezi biroul în cel mai întunecat colț al locuinței, ci într-un spațiu care beneficiază din plin de lumina naturală, eventual chiar în fața unei ferestre. În cazul în care poziționezi birou la fereastră, ai grijă ca monitorul sau laptopul să fie cu spatele către fereastră, pentru ca lumina soarelui să nu-ți bată direct în ecran. În afara lumini naturale, un birou așezat la fereastră are și avantajul unei priveliști. În cazul în care soarele devine orbitor, poți alege o draperie fluidă, care se poate ridica ușor. 

Pentru zilele înnorate sau cele în care lucrezi după apusul soarelui, folosește surse de iluminat care să redea cât mai fidel lumina naturală. O sursă de lumină pe tavan și o lampă de birou pot fi cele mai bune surse de lumină artificială. 

Spațiile de depozitare 

Nimic nu este mai puțin productiv decât dezordinea, iar atunci când aceasta își face apariția în spațiul de lucru de acasă, nu numai că vor fi afectate orele de lucru, ci și timpul liber. Optează pentru mobilier de depozitare, care să te ajute să-ți organizezi într-un mod cât mai practic documentele și obiectele necesare muncii tale. Biblioteci, etajere, comode cu sertare, toate se dovedesc a fi eficiente în organizarea spațiului de lucru. 

Tot în ideea economisirii spațiului, poți miza pe depozitarea pe verticală. Mai mult decât atât, ai în vedere felul în care alegi să poziționezi piesele de depozitare, în așa fel încât să-ți fie mai ușor să ajungi la ele atunci când ești așezat la birou. 

Culorile 

Atunci când vorbim despre culorile din spațiul de lucru, acestea trebuie să se integreze ideal în schema cromatică a locuinței. Cu toate acestea, este ideal să alegi culoarea spațiului în funcție de efectul pe care aceasta o are asupra psihicului tău. De exemplu, albastru este o culoare rece ce transmite pace și relaxare, însă nu este o culoare ideală pentru birou. Verdele este considerată o culoare proaspătă și relaxantă, care aduce vitalitate încăperii, motiv pentru care se potrivește perfect în spațiul în care lucrezi. Despre culoarea mov se spune că stimulează imaginația, însă sunt recomandate nuanțele pale de mov în amenajarea spațiului de lucru. Roșu este o culoare puternică și plină de energie, iar în birou ar trebui utilizată doar prin mici accente. 

Culorile neutre, precum albul, griul sau cremul sunt, probabil, cele mai potrivite culori pentru spațiul de lucru, deoarece nu distrag atenția și te pot ajuta să te concentrezi. Dacă vrei să adaugi, însă, o notă personală spațiului, poți combina culorile neutre cu accente din culoarea ta preferată. 

Acum că știi cum să amenajezi spațiul de lucru de acasă în așa manieră încât să fii cât mai productiv posibil, îți poți permite luxul ca în pauzele de la lucru să dedici timp și copilului tău, acompaniindu-l în jocurile sale din propriul spațiu de lucru. În acest fel, nu numai că-ți vei finaliza cu succes task-urile, ci vei putea gestiona, în timpul lucrului, și solicitările creative ale copilului tău.

Source