Sub acoperisul pergolei este usor sa te ascunzi nu numai de vant, ci si de soare. Toate datorita ecranelor de fatada, care actioneaza ca un fel de perdea in jurul pergolei. Partile care iti permit sa controlezi ecranele sunt ascunse si nu afecteaza aspectul. Spre deosebire de pergola clasica, structura unei pergole bioclimatice este mobila, datorita lamelor reglabile si/sau retractabile. Acest lucru ofera protectie impotriva intemperiilor, frigului, caldurii, razelor UV si vantului.

Cum functioneaza o pergola bioclimatica?

O pergola bioclimatica este formata din sipci reglabile al caror rol este simplu: pe acoperis, aceste lamele te protejeaza de razele soarelui, dar in acelasi timp, lasa lumina sa intre. Motorizarea acestor lamele le permite sa isi schimbe orientarea de la 0 la 160 de grade in functie de pozitia soarelui.

Citeste si: Pergole bioclimatice pentru o viata

O pergola are avantajul de a te proteja de intemperii, ramanand in acelasi timp deschisa spre exterior. Asa ca te poti bucura de gradina ta tot timpul anului. Si cu o varietate de optiuni, te poti bucura de prospetimea iernii si de moliciunea noptii, confortabil cuibarit pe ”insula” ta. Pergola bioclimatica te protejeaza de vremea rea.

In fata acestor evenimente, solutia este sa te pui la adapost sau sa eviti  aceste pericole climatice cu o bariera protectoare. Aceasta protectie este pergola bioclimatica. Durabila si cu o suprafata suficient de mare, te poate proteja si de razele soarelui vara.

Pergola bioclimatica consta dintr-o structura din aluminium si un acoperis format din sipci reglabile. Pergola bioclimatica ofera mult mai multe optiuni decat simplele jaluzele care pot fi trase peste o terasa, dar nu sunt extensii precum verandele.

Cum se orienteaza lamelele unei pergole bioclimatice?

Daca locul in care se afla pergola este orientata spre nord, lamelele ar trebui sa fie paralele cu fatada, pentru a capta cat mai mult posibil razele soarelui in timpul zilei. Acelasi lucru este valabil si daca locul este expus spre sud, lamelele paralele cu fatada sunt setarea preferata.

Pergolele bioclimatice pot fi amplasate si in camere de zi, fie ca este vorba de living sau bucatarie, unde te simti bine tot timpul anului. In timpul iernii, temperatura interioara este placuta, ceea ce ajuta la mentinerea in incapere a unui mediu sanatos si fara umiditate. Inaltimea minima a pergolei ar trebui sa fie de 2,20 metri, astfel incat sa te poti deplasa cu usurinta si sa instalezi sub ea un spatiu confortabil, fara aglomeratie.

De asemenea, nu ar trebui sa depaseasca 3 metri, deoarece exista riscul de a nu acoperi bine de ploaie si vant. O pergola bioclimatica este realizata din aluminiu, al carei acoperis este realizat din lamele care pot fi orientate dupa cum doresti. Efectul de sera este evitat, deoarece lamelele care nu sunt complet inchise, lasa sa treaca aerul care circula in mod normal sub pergola.

Source