În calitate de sportiv de performanță ești expus în mod constant la accidentări și leziuni. Aceste evenimente neplăcute se întâmplă nu doar în timpul competițiilor, unde nivelul presiunii este ridicat, ci și în sala de antrenament. Citește în continuare pentru a afla care sunt modalitățile prin care poți evita accidentările la umeri, părți ale corpului expuse în majoritatea sporturilor de performanță.
Tipuri de accidentări la umeri
Înainte de a explica cum poți să previi sau să eviți accidentările la umeri, este important să știi care sunt cele mai frecvente leziuni care pot să apară. De asemenea, dacă ești aruncător de performanță, practici tenis, rugby sau canotaj, cu siguranță deja știi că ești expus în mod constant la durerea de umar drept si stang.
Astfel, lista celor mai comune accidentări la umeri include:
- leziuni de coafă rotatorie;
- impingement subacromial;
- umăr dislocat;
- instabilitate;
- tendinita bicepsului;
- fracturi osoase;
- dislocare umar;
- entorsă la umăr;
- tendinită;
- artrită;
- bursită;
- fractură de claviculă.
Metode de prevenție a accidentărilor la umeri
Sportivii de performață trebuie să aibă grijă de forma lor fizică pentru a evita potențiale accidentări care nu numai că le-ar întrerupe activitatea competițională, dar le cauzează și disconfort sau dureri. Programul acestora de antrenament trebuie să includă o abordare personalizată care să contribuie atât la maximizarea performanțelor, cât și la întinderea și întărirea musculaturii din zona umerilor și nu numai.
Din fericire, persoanele care practică sport la nivel înalt beneficiază de asistența constantă a preparatorilor fizici și a specialiștilor în recuperare. Cu ajutorul acestora, ei pot inclusiv să depisteze la timp orice posibile nereguli care apar la nivelul oaselor sau mușchilor.
Ascultă-ți corpul și nu ignora simptomele unor potențiale afecțiuni în zona umerilor. De obicei, aceste semne includ disconfort în timpul mișcării sau chiar și în repaus, dificultăți de mișcare, instabilitate.
Pentru a evita pe cât posibil aceste simptome este important să te încălzești corespunzător înainte de antrenament, mai ales dacă umerii sunt o zonă foarte solicitată în timpul efortului fizic. Ai nevoie de cel puțin 30 de minute de încălzire, după care poți crește treptat gradul de efort.
Kinetoterapia și fizioterapia sunt metode atent studiate care contribuie la recuperarea corpului după antrenament și competiții, dar ajută și la întărirea musculaturii, pentru a face față cât mai bine provocărilor sportive. Aceste metode includ mai multe tehnici de intervenție, cum ar fi masajul, stimularea nervilor, întărirea articulațiilor sau plan personalizat de exerciții. Împreună cu echipa ta vei stabili care sunt tehnicile care funcționează cel mai bine pentru tine.
Ai grijă de corpul tău și de sănătatea ta și vei putea să performezi la nivelul la care îți dorești fără ca accidentările să te țină departe de competiții.