Nu există nicio îndoială că jucăriile sunt o parte normală a copilăriei. Copiii s-au jucat cu jucării de un fel, atât timp cât au existat copii. De asemenea, este destul de adevărat că jucăriile joacă un rol semnificativ în dezvoltarea copilului. Tipurile de jucării cu care se joacă un copil au adesea o influență puternică asupra intereselor și comportamentului adulților copilului.
Jocul consumă o mare parte din timpul copilului în fiecare zi. În timpul acestei piese, copiii învață câteva lecții fundamentale nu numai despre ei înșiși, ci și despre ceilalți oameni și lumea din jurul lor. Prin joc se dezvoltă fizic, mental și emoțional. Jocul este esențial pentru dezvoltarea copilului.
Jucăriile educaționale sunt instrumente de joc concepute pentru a dezvolta abilitățile motorii, puterile cognitive și emoțiile. Alte jucării pot fi pur și simplu distractive. Prea des, eticheta „educațională” este atașată jucăriilor, indiferent dacă jucăria a fost sau nu concepută pentru a „învăța” copilul o abilitate sau o abilitate. Uneori, termenul este folosit ca un truc de marketing pentru a obține un preț mai mare.
Deci, de unde știe un părinte dacă o jucărie este de fapt o jucărie educațională? Răspunsul la această întrebare este să înțelegeți ce jucărie este concepută pentru a preda sau a realiza.
Copiii învață cel mai bine atunci când învățarea este distractivă. Copiii învață foarte devreme să facă acele lucruri care le plac și să evite activitățile care nu sunt plăcute. Aproape fiecare părinte vrea să creadă că copilul său este special, că se dezvoltă mental sau fizic într-un ritm mai rapid decât alți copii. Există adesea tentația de a suprasolicita copilul cu jucării care depășesc stadiul de dezvoltare al copilului sau de a se concentra asupra jucăriilor care întind abilitățile copilului.
Adevărul este că trebuie să existe un echilibru între jucăriile de dezvoltare cognitivă, jucăriile bazate pe abilități și jucăriile care sunt pur și simplu „distractive” sau relativ ușor de utilizat. Împingerea unui copil prea puternic poate fi la fel de dăunătoare dezvoltării, ca și lipsa unei stimulări suficiente.
Dispozitivul mobil din plastic care atârnă deasupra pătuțului este un ajutor important pentru a ajuta copilul să învețe mai întâi să-și concentreze viziunea și apoi să distingă între forme și culori. Zgomotul îl ajută pe bebeluș să învețe să identifice și să determine sursa sunetelor. Agitarea zgomotului dezvoltă mișcare coordonată. Atât mobilul, cât și sonarul sunt jucării educative. Mobilul este o jucărie de dezvoltare cognitivă, iar zgomotul este o jucărie bazată pe abilități.
Exemple de alte jucării de dezvoltare cognitivă includ puzzle-uri, puzzle-uri de cuvinte, cărți flash, seturi de desene, seturi de pictură, lut de modelat, seturi de laborator de chimie și științe, telescoape, microscopuri, software educațional, unele jocuri pe computer, unele jocuri video și cărți pentru copii. Aceste jucării sunt etichetate cu intervalul de vârstă al copilului pentru care sunt concepute. Acestea sunt jucăriile care îi învață pe copii să identifice, să facă alegeri și să raționeze. Părinții deștepți se vor asigura că copilul sau copiii lor primesc jucării adecvate pentru vârsta lor.
Jucăriile bazate pe abilități includ blocuri de construcții, tricicluri, biciclete, lilieci, mingi, echipament sportiv, Lego, seturi de montaj, animale de pluș, păpuși, creioane și vopsele pentru degete. Aceste jucării îi învață pe copii relațiile dintre diferite dimensiuni și forme și cum să asambleze, să coloreze și să vopsească.
Toate aceste activități sunt importante pentru dezvoltarea abilităților motorii fine și pentru creșterea abilităților fizice.
Siguranța copiilor este un aspect important în selectarea jucăriilor bazate pe abilități. Jucăriile inadecvate pentru vârsta sau dezvoltarea copilului pot crea un pericol pentru siguranță. De exemplu, bebelușii și copiii mici nu ar trebui să aibă acces la jucării precum seturi de arc și săgeți, jucării cu margini ascuțite sau colțuri, piese mici sau substanțe care pot fi înghițite sau jucării electrice.
Cu gama de jucării disponibile în magazinul Kizo.ro, părinții pot deveni copleșiți de alegerile care îi confruntă. Iată câteva linii directoare simple pentru a ajuta părinții să facă alegeri adecvate pentru copiii lor.
Are jucăria atracție senzorială? Jucăriile cu niveluri ridicate de atracție senzorială stimulează toți copiii. Aceasta include culoarea, sunetul, textura și mișcarea Cum este activată jucăria? Jucăriile ar trebui să fie distractive și provocatoare, dar nu ar trebui să fie frustrante de utilizat.
Jucăria stimulează exprimarea de sine? Jucăriile ar trebui să permită copilului să fie creativ și să se exprime.
Se va simți copilul cu succes cu jucăria? Copiii trebuie să simtă un nivel semnificativ de succes atunci când folosesc jucăria. Este o jucărie populară? Mass-media precum TV și alți copii influențează dorința unui copil pentru o anumită jucărie sau tip de jucărie. Copiii caută să se identifice cu colegii și vor fi mai înclinați să se joace cu jucăriile pe care le percep ca fiind populare în rândul copiilor de vârsta lor.
Jucăria îți oferă oportunități de a interacționa cu copilul? Este important să petreceți timp jucându-vă cu copilul. Jucăria reflectă interesele copilului? Copiii se dezvoltă continuu și interesele lor se schimbă. Copiii vor fi mai mulțumiți să se joace cu jucării care reflectă interesele lor actuale.
Jucăria este sigură și durabilă? Siguranța și durabilitatea sunt considerente importante în alegerea jucăriilor. Alegerea jucăriilor educaționale adecvate este importantă. Aceste linii directoare și recunoașterea abilității, abilității cognitive sau emoției pe care jucăria este concepută să o dezvolte sunt importante pentru succesul jucăriei, ajutându-l pe tânăr să se dezvolte normal în fiecare etapă succesivă a copilăriei.
În cele din urmă, unul dintre cele mai importante aspecte în selectarea și utilizarea jucăriilor educaționale sunteți dumneavoastră. Sunteți o parte integrantă a dezvoltării copilului dumneavoastră. Jucăriile pe care le selectați ar trebui să vă ofere oportunități de a interacționa cu copilul dvs. pe măsură ce se joacă. De aceea timpul pe care il petreceți jucându-vă cu copilul dvs. este de neprețuit, nu numai în dezvoltarea unor legături puternice între voi doi, ci și în capacitatea dvs. de a evalua nivelul de dezvoltare al copilului dvs. și interesele actuale. Având în vedere aceste lucruri, copilul dumneavoastră va avea un drum lung pe drumul unei copilării fericite, sănătoase și normale.

Source