Incontinenta urinara la femei este o afectiune foarte suparatoare si multe femei care sufera de aceasta rareori vorbesc cu medicul lor despre posibilitatea de a se trata. Cu toate acestea, este o patologie foarte frecventa, care afecteaza milioane de femei. In cele ce urmeaza, vom vedea care sunt cauzele, dar si ce tratament revolutionar pentru incontinenta urinara estedisponibil la ora actuala in Romania.
Incontinenta urinara la femei: cauzele
Motivele predispozitiei pentru aceasta afectiune se regasesc in conformatia anatomica feminina. Sarcina si nasterea trebuie, de asemenea, sa fie considerate doi factori de risc, deoarece faciliteaza intinderea ligamentelor de sustinere ale vezicii urinare. Dar nu exista numai acesti factori printre cauzele incontinentei feminine. Hormonii pot juca, de asemenea, un rol important, deoarece mentin tonusul muscular al intregii zone pelvine. Odata cu menopauza, productia lor scade si, prin urmare, observam o crestere a episoadelor de pierdere involuntara de urina. De asemenea, este si cazul cand femeia respectiva are o vezica hiperactiva.
Problemele de incontinenta apar nu numai la batranete
S-ar putea crede ca problemele de incontinenta merg mana in mana cu varsta. Nu este asa! Orice femeie ar putea experimenta acest lucru si in aproximativ 20% din cazuri incontinenta urinara apare chiar inainte de varsta de 30 de ani. Incontinenta este adesea cauza unei slabiri a perineului, hipermobilitatii uretrei sau scaderii tonusului sfincterului uretrei. Cu toate acestea, pot exista si alte cauze ale incontinentei: infectii urinare sau vaginale, efecte secundare ale unor medicamente, slabiciune musculara, boli ale nervilor sau muschilor si efecte secundare ale unor proceduri chirurgicale. Mai mult, este dovedit stiintific ca incontinenta este mai frecventa in randul persoanelor care fumeaza sau care sunt supraponderale.
Cea mai frecventa forma este incontinenta de stres, adica pierderea care apare in timpul activitatii fizice, a tusei sau a miscarii. Incontinenta de urgenta, care este precedata de o dorinta intensa de a urina, este mai putin frecventa decat incontinenta de stres. In unele cazuri, ambele forme pot fi prezente si asociat – vorbind aici despre incontinenta mixta. Printre alte forme posibile se numara asa-numita incontinenta „overflow”. Acest lucru se intampla atunci cand vezica urinara nu poate sa se goleasca suficient si ramane prea plina, provocand scurgeri involuntare de urina.
Incontinenta urinara feminina: remedii
Pentru tratamentul incontinentei urinare, pot fi urmate diferite cai, in functie de cauza si severitate. In domeniul remediilor pentru incontinenta urinara feminina, o solutie nu o exclude pe cealalta. Schimbarea stilului de viata este, cu siguranta, conditio sine qua non pentru a putea incepe apoi tratamentele ulterioare. Din acest motiv, scaderea in greutate, eliminarea sau reducerea consumului de cafea si incetarea fumatului sunt primele sfaturi care trebuie date pacientului. Apoi, exista exercitii vizate pentru reabilitarea muschilor pelvieni si aportul de medicamente specifice. Cu ce medicamente se trateaza incontinenta urinara? Poate fi benefica terapia locala cu estrogeni la femeile aflate la menopauza sau medicamentele care reduc activarea „necontrolata” a muschiului detrusor al vezicii urinare. In cele din urma, interventia chirurgicala este indicata numai in unele cazuri de incontinenta.
O terapie revolutionara…Emsella btl
Tehnologia Emsella btl este un sistem revolutionar neinvaziv, dedicat rezolvarii problemei incontinentei urinare. Acest dispozitivreprezinta o alegere valabila pentru toate femeile de toate varstele, care doresc sa-si imbunatateasca calitatea vietii prin tratarea problemei incontinentei urinare. Pacientele care au incercat terapia Emsella sunt fie sub 40 de ani si au avut nasteri care au dus la problemele de incontinenta urinara si laxitate, fie au peste 40 de ani (chiar si 70, 80 de ani) iar varsta a cauzat aceste dificultati.
Cum ajuta Emsella btl la prevenirea incontinentei urinare?
Tehnologia Emsella utilizeaza tehnologia electromagnetica concentrata de inalta densitate pentru reabilitarea muschilor pelvini slabi si pentru a consolida, stimula controlul neuromuscular al muschilor profunzi ai perineului in tratamentul incontinentei urinare. Dispozitivul utilizeaza un camp electromagnetic de inalta densitate similar cu cel utilizat in RMN pentru a activa neuronii motori in planseul pelvian.
Cum functioneaza acest dispozitiv? Pacientele sunt asezate confortabil intr-un fotoliu in hainele lor normale, de zi cu zi. Scaunul se concentreaza pe tesutul pelvisului, intareste muschii si ajuta la asigurarea sprijinului organelor pelvisului. Procedura este absolut nedureroasa. De asemenea, atunci cand stai pe scaunul electromagnetic, muschii sunt contractati continuu si se poate simti o senzatie de furnicaturi in zona pelviana. Sedintele dureaza undeva la 30 de minute. Rezultatele variaza in functie de experienta pacientei si se schimba de la persoana la persoana.
Terapia cu fotoliul Emsella este sustinuta de catre medicii din Romania. Doamna doctor Diana Mihai, este unul dintre cei cunoscuti medici specialisti pe zona de obstetrica-ginecologie care-si incurajeaza pacientele sa apeleze la tratamentul incontinentei urinare prin Emsella.
‘’Foarte multe femei evita sa discute chiar si cu medicul lor despre neplacerile ce apar dupa o nastere cum ar fi: pierderi accidentale de urina, laxitate, dureri in zona pelvina, neplaceri intime si lista poate continua. Nici nu mai spera sa revina la starea lor dinainte de nastere. Ele trebuie sa afle ca acum exista si in Romania medicina inovativa, ca exista acces la o metoda de tratament fara durere si fara operatie. Recomand tuturor persoanelor care sufera de aceasta afectiune suparatoare si anume incontinenta urinara, sa apeleze la terapia Emsella, costul este accesibil iar beneficiile se simt chiar dupa a treia sedinta. Este extraordinar faptul ca avem acces la tipul acesta de terapie, care poate sa-ti schimbe intregul stil de viata.” Dr. Diana Mihai.
Exercitiile Kegel
Acestea reprezinta un alt remediu pentru incontinenta urinara. Asa-numitele exercitii Kegel sunt contractii voluntare ale muschilor pelvisului. Complet „discrete”, pot fi efectuate oriunde si in orice moment al zilei: sunt, de fapt, contractii invizibile. Cu toate acestea, este important sa efectuam bine contractiile Kegel, cu pauzele recomandate dintre o contractie si urmatoarea.
Un exces al acestor exercitii sau o executie incorecta poate provoca, de fapt, „contractia Kegel” care provoaca rigidizare si provoaca durere in timpul actului sexual.
Din fericire, aceasta afectiune se poate remedia. Exista mult proceduri si dispozitive ce ne pot ajuta in acest sens. Trebuie doar sa gasim curajul de a discuta cu medicul nostru despre problema, deoarece incontinenta urinara nu este o rusine!