În 2023, Timișoara Refugee Art Festival aduce o serie de activități menite să promoveze interacțiunea și cunoașterea reciprocă. Festivalul, deși de dimensiuni reduse și non-comercial, este o oportunitate unică de a descoperi și aprecia arta contemporană, prin intermediul recitalurilor de pian, proiecțiilor de filme și expozițiilor de artă.
Printre momentele deosebite ale ediției din acest an se numără atelierele de artă care promovează interacțiunea între participanți. Toate au rolul de a aduce împreună comunitatea într-un cadru autentic, recreând astfel și tradiția străveche de a aduna oamenii pentru a socializa și a se cunoaște.
“Vom amplasa o instalație de artă în jurul unui copac din Parcul Central din Timișoara. Opera de artă este realizată de refugiați adulți și copii din Ucraina și se va lumina prin intermediul unor sisteme solare autonome. Instalația va include, de asemenea, o bancă specială destinată lecturii, pe care oamenii vor putea citi cuvinte încurajatoare și mesaje de bunătate scrise pe bucăți de pânză. Banca va rămâne amplasată timp de trei luni în parc pentru toți cei care vor dori să o vadă”, explică Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS , organizatorul festivalului.
În cadrul festivalului, la Cinema Victoria , va fi prezentat un documentar realizat de un refugiat afgan care a străbătut drumul din Afganistan până în Belgia. El a plecat de acasă singur, la 14 ani. Filmul cuprinde imagini surprinse și în Timișoara, oferind, astfel, o perspectivă autentică asupra experiențelor trăite de el.
“Este important să celebrăm multiculturalitatea, să ne bucurăm de fiecare schimb de experiență pe care îl avem cu cei din orașul nostru. Cred că este foarte important și să știm povestea lor. Cea a lui Sajid Khan Nasiri este o poveste dură, o realitate la care nu avem acces. Călătoria lui din Afganistan a durat doi ani, timp în care adolescentul a documentat totul pe telefon până când a ajuns în Belgia și a cerut azil”, a spus Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS.
Un alt aspect important al festivalului este schimbul intercultural prin intermediul artei culinare. Refugiații vor pregăti mâncăruri tradiționale, anul acesta în Parcul Carmen Sylva din oraș, oferind ocazia participanților să se bucure de interacțiuni autentice, pictură pe față și, nu în ultimul rând, gustări delicioase.
Sportul se va regăsi și el în cadrul festivalului, prin intermediul turului de alergare la Dumbrăvița, la care vor participa și refugiați. Un campionat de fotbal va aduce în același echipe locale și refugiați din Ucraina, consolidând astfel legăturile dintre comunități.
Potrivit UNHCR, în acest moment, în lume, există peste 71 de milioane de refugiați care au fugit din calea războaielor sau a schimbărilor climatice, a persecuției, conflictelor sau din cauza încălcării drepturilor omului. În Timișoara, numărul refugiaților din Ucraina stabiliți aici după ce au fugit din calea războiului este de aproximativ o mie, dintre care jumătate sunt copii.
Ediția a VII-a a festivalului Timișoara Refugee Art Festival va avea loc în perioada 20 iunie – 26 iunie 2023 și va cuprinde numeroase activități artistice și culturale menite să aducă oamenii împreună. Mai multe informații, precum și programul complet al festivalului, se află aici: https://grupullogs.ro/traf/.
Timișoara Refugee Art Festival este un eveniment anual care aduce împreună comunitățile de refugiați și localnici într-un schimb intercultural prin intermediul artei. Festivalul promovează solidaritatea și încurajează cunoașterea și acceptarea diversității culturale.
Prima ediție a festivalului a avut loc în anul 2017, adunând 30 de tineri talentați, atât refugiați, cât și non-refugiați, care au colaborat pentru a crea 5 producții artistice de teatru forum, muzică, film, pictură și instalații de artă.
Asociația LOGS este o organizație „grass-roots” din vestul României, dedicată promovării integrării migranților vulnerabili, combaterii traficului de persoane și implementării de inițiative legate de consiliere socială și psihologică, migrație, educație și formare.