În perioada 24-28 februarie 2023, Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu a organizat acțiunea „Azimut 2023”, un stagiu de monitoring specializat în sisteme ecologice specifice hilacului în Parcul Național Munții Măcinului și în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Metoda folosită a fost de stimulare bioacustică în așa-numitele „stații de chemare”, puncte geopoziționate cu ajutorul hărților interactive disponibile pe telefonul mobil, puncte care se instalează la o distanță de 2-4 km în funcție de caracteristicile de habitat, relief și de condițiile meteorologice. Studiul s-a efectuat în patru arii naturale situate în zona Munților Măcin și în Delta Dunării. În localitatea Mircea Vodă, în partea de sud a Parcul Național Munții Măcinului, cercetătorii au analizat conținutul gastric de la două exemplare de șacal (o femelă și un mascul). Exemplarele au fost împușcate în timpul unei partide de vânătoare de către vânătorii unei grupe din București la data de 25 februarie 2023 și au fost oferite pentru analiza de disecție și inspecție a organelor interne, dar și pentru analiza conținutului stomacal și a aparatului genital la femelă.

Zonele de studiu au fost: 1) Ostrovul Dranov cu habitat deltaic, Aria „Dranov – Murighiol A5”; 2) Canalul Litcov, habitat deltaic, Aria „Caraorman – Potcoava de Sud A6” (aici stațiile instalate nu a fost monitorizate pe timp de noapte); 3) Partea de vest a Parcului Național Munții Măcinului, habitat de stepă și zonă agrară, Aria „Greci – Luncavița A9”; și 4) Grindul maritim Letea, habitat deltaic, Aria „Sfiștofca – Letea A11”.

S-a calculat numărul de răspunsuri provenite de la grupurile teritoriale de șacal auriu pe o suprafață totală de 119,14 kilometri pătrați prin ascultare directă în 19 stații de chemare, pe timp de noapte. S-au obținut răspunsuri de la 21 grupuri teritoriale, o abundență relativă de 63-105 exemplare. Densitatea locală în A5, „Dranov – Murighiol” a fost de 3,2 grupuri teritoriale / 10 km2 (9 – 16 exemplare), iar în A9 „Greci – Luncavița” nu s-au obținut răspunsuri. Punctele instalate pe canalul Litcov (A6) nu au fost monitorizate pe timp de noapte, iar în zona Grindului Letea, A11 „Sfiștofca – Letea”, densitatea locală a fost de 2,02 grupuri teritoriale / 10 km2 (6 – 10 exemplare).

În stomacul femelei de șacal s-au găsit fire de iarbă, iar în stomacul masculului 350 grame de lână, piele și grăsime de oaie cu aspect de hoit. La această acțiune au participat Lucian Parfon, membru Crispus, Bogdan Grigore, fermier din Murighiol, Giorgos Giannatos, ecolog din Grecia și Ovidiu Banea, membru Crispus. Stagiul „Azimut 2023” face parte din Proiectul-inițiativă de monitorizare a sistemelor ecologice specifice șacalului auriu „RoHilac 2021 – 2024” și a beneficiat de sprijinul autorităților de mediu, Administrația Parcului Național Munții Măcinului, director Viorel Roșca și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Guvernator Teodosie Gabriel Marinov. Costul total al acestei acțiuni a fost de 780 Euro. Proiectul „RoHilac 2021 – 2024” nu are finanțare de niciun fel, inițiativa fiind respinsă de către ministrul mediului.

Source