Sănătatea cardiacă a copiilor se află în centrul misiunii specialiștilor în cardiologie pediatrică. Folosind cea mai recentă tehnologie, ei pot stabili diagnostice cât mai precise și pot elabora planuri de tratament personalizate și eficiente, ajutând copiii să ducă o viață normală și să se bucure de o dezvoltare și o creștere sănătoasă. În cele mai multe cazuri, medicul cardiolog pediatru colaborează îndeaproape cu medicul pediatru al copilului pentru a-i oferi acestuia cea mai atentă îngrijire.

Cum sunt diagnosticate afecțiunile cardiace la copii?

Pentru stabilirea unui diagnostic cât mai precis, un specialist în cardiologie pediatrică poate opta pentru o serie de analize, cum ar fi testul de stres care monitorizează inima copilului, ecocardiograma care oferă un film cu activitatea inimii, electrocardiograma care înregistrează activitatea electrică a inimii, radiografia toracică ce permite vizualizarea stării inimii copilului și testele imagistice, care oferă o imagine mai amănunțită asupra inimii copilului.

Când se recomandă ecocardiograma pediatrică?

Dacă copilul prezintă simptome ale unei afecțiuni cardiace, puteți opta pentru o electrocardiogramă Iași în regim rapid. Astfel, copilul va obține un diagnostic prompt și precis și va beneficia de un tratament personalizat. Cele mai folosite analize pentru diagnosticarea afecțiunilor cardiace la copii sunt ecocardiograma și electrocardiograma.

O ecocardiogramă este un test efectuat folosind ultrasunete care creează imagini ale inimii copilului. De asemenea, un test Doppler care utilizează unde sonore, poate fi utilizat pentru a măsura viteza și direcția fluxului sanguin în inima copilului. Cu aceste teste, cardiologul pediatru poate obține informații utile pentru a evalua anatomia, funcția și starea de sănătate a copilului. Ecocardiograma poate fi efectuată în rândul copiilor de toate vârstele și ajută la diagnosticarea defectelor cardiace pe care copilul le poate avea de la naștere. Copilul va sta întins pe pat sau în poala părintelui, iar un ecografist va efectua testul, urmând ca specialistul cardiolog să interpreteze rezultatele.

Acest test este util pentru a examina valvele cardiace, vasele de sânge și camerele inimii copilului. Este recomandat în special dacă copilul are un test genetic anormal, defecte congenitale sau are un risc crescut de a dezvolta boli de inimă. De asemenea, ecocardiograma și electrocardiograma sunt analizele cele mai recomandate dacă un copil prezintă simptome îngrijorătoare care pot indica o boală a inimii. Nu amânați vizita la medicul cardiolog pediatru dacă observați la copil dificultăți de respirație, o creștere și o dezvoltare lentă, picioare umflate, murmur cardiac, culoare albăstruie în jurul buzelor atunci când plânge sau are febră inexplicabilă.

Ce probleme cardiace poate depista o ecocardiogramă?

O ecocardiogramă poate indica rezultate anormale. Este important ca părinții să rețină că unele constatări anormale pot fi minore și nu prezintă riscuri. Cu toate acestea, unele rezultate anormale pot indica semne de boală cardiacă. Ecocardiograma poate ajuta la detectarea valvelor cardiace anormale, la ritmuri cardiace anormale, la malformații congenitale ale inimii, la inflamație sau lichid în sacul din jurul inimii, la infecție la valvele cardiace sau la sursa unui cheag de sânge. Specialistul cardiolog pediatru împreună cu medicul primar vor pune în aplicare un plan de tratament cât mai eficient, care să îl ajute pe copil să se dezvolte armonios și să se bucure de o bună stare de sănătate.

Source