Daca echipa ta este in domeniul ingineriei, al dezvoltarii de produse sau software, termenul Scrum iti este probabil familiar. Scrum este un cadru pentru echipe care creeaza si actioneaza rapid. Implementarea proceselor Scrum cu Agile metodologie promoveaza colaborarea pentru a rezolva probleme complexe.Chiar daca nu lucrezi in domeniile mentionate mai sus, poti beneficia si de metoda Scrum. Acest articol include tot ce trebuie sa stii despre Scrum, inclusiv cum functioneaza si de ce este atat de eficient.

Ce este metoda Scrum?

Scrum este o structura Agile care faciliteaza colaborarea in cadrul echipelor si le ajuta sa realizeze sarcini cu valoare adaugata ridicata. Ofera o schema de valori, roluri si linii directoare pentru a le permite sa se concentreze pe fiecare iteratie si sa se imbunatateasca continuu.

Metoda Scrum functioneaza pe principiul sprinturilor: cicluri de lucru de doua saptamani la sfarsitul carora se asteapta un livrabil. Pe langa sprint, exista alte doua evenimente Scrum: intalniri zilnice stand-up si retrospective de sprint.

Citeste si: Ce este metodologia Agile si care sunt avantajele ei?

Intalnirile stand-up zilnice au loc in fiecare zi, dupa cum sugereaza si numele lor. In 15 minute, permit echipei Scrum sa interactioneze si sa-si coordoneze sarcinile pentru ziua respectiva. In ceea ce priveste retrospectivele de sprint, acestea sunt organizate de Scrum master la finalul fiecarui sprint. Aceasta este o oportunitate pentru echipa de a face bilantul muncii sale si de a implementa schimbari pentru urmatoarele sprinturi.

Scrum, Kanban sau Agile?

Cu siguranta ai auzit de Scrum pe langa alte metode precum Kanban sau Agile. Fiecare dintre aceste structuri promoveaza colaborarea si imbunatatirea constanta in cadrul echipelor in felul sau. Cu toate acestea, ele sunt foarte strans legate intre ele in cadrul metodologiei Lean.

Agile este o filozofie de management de proiect care incurajeaza imbunatatirea constanta in cadrul echipelor. Echipele Agile se bazeaza pe dezvoltarea treptata prin iteratii pentru a face fata schimbarii si a gestiona incertitudinea. Metodele Kanban si Scrum sunt subcategorii ale metodologiei Agile. Prin urmare, ar trebui privit ca un concept mai general.

Gestioneaza-ti echipele Agile

Scrum este una dintre cele mai cunoscute metodologii Agile. Deci, faci parte dintr-o echipa Agile daca folosesti Scrum. Cu toate acestea, cadrul Scrum are roluri si sisteme suplimentare pentru a ajuta echipele sa fie Agile. In Scrum, ca si in Agile, echipele cauta o imbunatatire constanta. In timp ce Agile este mai mult o filozofie sau o structura, Scrum este mai specific despre mijloacele prin care echipele se pot imbunatati constant, inclusiv sprinturi, intalniri stand-up si retrospective.

Scrum este un cadru in care oamenii pot aborda probleme complexe de adaptare, oferind in acelasi timp productiv si creativ, produse de cea mai mare valoare posibila.

Scrum este un cadru usor care ajuta oamenii, echipele si organizatiile sa genereze valoare prin solutii adaptative pentru probleme complexe. Co-creatorii Scrum Ken Schwaber si Jeff Sutherland au scris Ghidul Scrum pentru a explica in mod clar si succint ce contine definitia Scrum. Aceasta definitie consta din responsabilitatile, evenimentele, artefactele si regulile pe care le leaga Scrum.

Source