Dincolo de forme de turism foarte cunoscute precum turismul de relaxare, de aventura, cel religios, turismul de afaceri, ecoturismul, agroturismul sau turismul balnear, o noua forma de turism isi face aparitia ca forma de turism ce poate fi practicata la nivel mondial, si anume geoturismul .
Geoturismul si principiile promovate
Atunci cand vorbim despre geoturism avem in vedere acea forma de turism care promoveaza si in acelasi timp protejeaza siturile geologice si formele geologice din anumite regiuni geografice. Specificul geoturismului este dat de faptul ca printre obiectivele promovate se pot regasi atat atractii naturale, cat si atractii antropice precum galeriile de mina, carierele de piatra sau haldele de steril.
Cea mai autentica experienta in privinta geoturismului este aceea in care apelezi la un ghid de turism specializat in geografie, geomorfologie, geologie sau geoturism. Un astfel de ghid de turism contribuie semnificativ la descoperirea atractiilor geoturistice si la intelegerea acestora.
Pentru a putea discuta despre geoturism este nevoie ca fiecare dintre atractiile turistice sa indeplineasca o serie de conditii: sa fie reprezentative pentru arealul geografic unde se afla localizate, sa aiba valoare stiintifica, sa fie importante din punct de vedere al culturii locale, sa fie accesibile pentru a fi integrate in cadrul unor itinerarii sau programe turistice, si sa poata fi valorificate din punct de vedere economic prin includerea in astfel de programe turistice.
Dincolo de aceste cerinte care trebuie sa fie indeplinite de siturile geologice si de formele de relief pentru a putea fi privite ca atractii geoturistice, geoturismul promoveaza o serie de principii diferite de alte forme de turism. Un principiu se refera la promovarea atractiilor geoturistice in vederea constientizarii importantei protejarii formelor de relief si a siturilor geologice.
Cu alte cuvinte, desi se doreste atragerea unui numar cat mai mare de turisti inspre aceasta forma de turism, geoturismul vizeaza protejarea potentialului geoturistic.Un al doilea principiu al geoturismului se refera la beneficiile aduse comunitatilor locale prin promovarea si implementarea acestei forme de turism in anumite regiuni geografice.
Astfel, prin faptul ca orice comunitate locala cunoaste cel mai bine aspectele culturale si legatura oamenilor cu relieful sau cu mediul inconjurator, geoturismul considera ca promovarea siturilor geoturistice trebuie sa aduca beneficii de ordin socio-economic la nivelul comunitatilor locale. Iar acest lucru se poate realiza prin crearea de noi locuri de munca in turism si in domeniile conexe turismului, dar si prin cresterea incasarilor odata cu cresterea numarului de turisti veniti intr-o anumita regiune.
Nu in ultimul rand merita a fi amintit faptul ca geoturismul promoveaza educatia in domeniul Stiintelor Naturii prin faptul ca ofera turistilor posibilitatea de a intelege importanta evolutiei geologice si importanta formelor de relief pentru dezvoltarea comunitatilor locale, dar si pentru bunastarea acestora in viitor.
Mai mult decat atat, prin promovarea unui turism sustenabil, geoturismul faciliteaza legatura dintre turism ca activitate economica si protectia resurselor geoturistice. Educatia turistilor vizeaza inclusiv constientizarea importantei mediului natural in ansamblul sau prin faptul ca geoturismul cauta sa explice rolul tuturor factorilor biotici si abiotici in formarea reliefului de-a lungul periodelor geologice.
Itinerarii geoturistice in Romania
Desi geoturismul a aparut ca forma de turism in Marea Britanie inca din 1995, trebuie spus ca aceasta forma de turism a inceput sa fie promovata la nivel mondial mai degraba in ultimele doua decenii prin crearea unui numar tot mai mare de parcuri nationale si de arii protejate care vizeaza protectia inclusiv a formelor de relief si a formelor geologice unicat.
In Romania geoturismul este abordat intens in ultimii ani din punct de vedere al studiilor stiintifice in cadrul facultatilor de geografie, iar recent o serie de itinerarii geoturistice sunt propuse de un ghid de turism specializat – Laur GeoTours. Aceste itinerarii geoturistice se adreseaza atat turistilor care nu detin cunostinte de specialitate in domeniul stiintelor naturii si ale Pamantului, cat si acelor turisti avand astfel de cunostinte in acest domeniu.
Itinerariile geoturistice pot fi organizate sub forma unor tururi de 1 zi sau sub forma unor tururi de mai multe zile, iar printre destinatiile vizate de itinerariile propuse de Laur GeoTours pot fi amintite Parcul National Semenic – Cheile Carasului, Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, Parcul National Domogled – Valea Cernei sau Parcul National Retezat, cu atractii turistice precum Cheile Nerei, Cheile Carasului, Cascada Bigar, Valea Cernei, Masivul Domogled, lacurile glaciare din Muntii Retezat sau o multime de alte atractii geologice si geomorfologice din Banatul Montan.
Daca ti-am starnit curiozitatea, atunci nu iti ramane altceva de facut decat sa ai in vedere posibilitatea de a te bucura de o vacanta activa si de a descoperi mai multe despre lumea care te inconjoara, toate acestea alaturi de un ghid de geoturism. Pentru mai multe detalii si informatii cu privire la itinerariile geoturistice poti accesa www.laurentiuartugyan.com.