Aparute oficial pentru prima data in anii 30 acestea au la baza o formula de rasina acrilica si pigment, este o combinatie intre acuarela si cele pe ulei la acea vreme fiind o descoperire inedita si foarte apreciata reprezentand o alternativa mult mai economica fata de cele ce se foloseau in acea perioada.
Pe piata din Romania cele mai cautate sunt culori acrilice daco datorita calitatii premium, pretului foarte atractiv, dar mai ales numarului mare de nuante pe care le poseda, in portofoliu fiind peste cincizeci si doua unice, dintre acestea regasindu-se si cele metalizate sau florescente ce creaza unicitate, avand cea mai extinsa gama pe acest segment, iar in timp au devenit prioritare in alegerile clientilor.
Din ce se fabrica acestea ?
Doar trei ingrediente sunt necesare pentru fabricarea lor, pigmentul, acesta este cea mai importanta componenta el da culoarea este sub forma de mici granule ce sunt atasate culorilor, fara a se dizolva, acesta poate sa fie de doua feluri, sintetic sau organic, in mod normal primul se regaseste in majoritatea produselor, al doilea fiind destul de greu de obtinut mai ales in cantitati semnificative, iar paleta de nuante nu ar putea fi una destul de generoasa.
Liantul este o substanta ce are la baza una sau doua molecule si are rolul de a mentine culoarea si a crea o pelicula protectoare in momentul cand apa din compozitie se evapora, astfel sunt foarte cunoscute prorietatile culorilor acrilice de a ramane neschimbate o perioada foarte lunga de vreme si rezistenta acestora la factori externi precum lumina puternica sau intemperiile.
Acestea fiind pe baza de apa uscarea finala se produce in timp ce se evapora, astfel trebuie mentinut un ritm mai rapid de utilizare deoarece sunt sanse mari ca acest proces sa intervina chiar atunci cand inca lucrati la proiectele dumneavoastra, mentineti in permanenta un borcan cu apa pentru a inmuia pensulele, acestea au cel mai mult de suferit in procesul final.
Suprafetele de utilizare recomandate sunt diverse, de la cele obijnuite puteti sa incercati placajele din lemn sau le puteti folosi si la decorarea pietrelor din exteriorul locuintei, puteti sa faceti aranjamente in gradina cu ajutorul acestora, sa redecorati diferitele obiecte in nuante aprinse sau metalizate si creati in acelasi timp un decor inedit.
Culorile acrilice sunt dispuse in tuburi sub diferite gramaje, cele mai mici incep de la 75 ml si ajung pana la 200 ml, avantajul acestora este modul de pastrare optim, se pot turna usor pe plansa de lucru si nu necesita un spatiu foarte mare pentru depozitarea lor. Trebuie sa luati in considerare doar conditiile de pastrare, puteti sa le tineti intr-o incapere cu o temperatura mai ridicata daca compozitia fluida este pe placul vostru, iar in una mai rece daca sunteti obijnuiti cu, vopseluri mai cremoase.
Preturile pornesc de la 10 lei si pot ajunge la 30 lei pentru nuantele speciale precum sunt cele metalice sau florescente, dar in functie de culoare fiecare are un pret specific, adesea pretul de baza pentru tuburile mari sunt 16 lei si pot creste exponential in functie de mentiunile enumerate mai sus.
Pentru incepatori sunt recomandate seturile de culori acrilice dispuse cate sase incat isi pot face o idee despre nivelul de calitate al acestora, dar mai ales pentru a se invata cu acest tip de vopsea, ramane o alegere populara si datorita pretului mai accesibil si flexibilitatii lor pentru crearea de noi tablouri.
Pensulele sunt importante mai ales in momentul in care aveti aplicatii specifice precum miniaturile, iar pentru acestea trebuie sa utilizati tipurile potrivite nevoilor dvs. din aceeasi gama precum si acrilicele fac parte si o serie de astfel de obiecte ce va ajuta in buna implementare a culorilor pe suprafata dorita, in functie de buget puteti alege seturi de pensule care sa satisfaca si cele mai exigente pretentii.