Deck pentru terasa din lemn impregnat

Este cea mai economică variantă de deck și este fabricată în general din pin care este tratat într-o autoclavă cu anumite substanțe chimice care îl protejează de diverse atacuri ale insectelor și îi conferă o mai bună rezistență în timp. Lamelele astfel impregnate capătă o culoare brună sau verzuie în funcție de substanțele folosite în proces.

Durata medie de viață a unui astfel de deck (în condițiile unui montaj corect și a respectării unui plan de mentenanță) poate de fi de până la 15 ani.

Deck pentru terasa din lemn termotratat

Cea mai des întâlnită variantă de deck din lemn termotratat este cel din pin termotratat. Termotratarea este un proces 100% ecologic, care presupune supunerea lemnului la temperaturi foarte ridicate (de până la 220 °C) și la abur. În urma acestui proces care are loc în niște cuptoare speciale se obțin lamele de lemn foarte stabile dimensional (cu coeficienți de contragere și dilatare foarte reduși) de culoare cafenie asemănătoare unor esențe exotice. De reținut că prin termotratare lemnul nu devine mai dur așa cum eronat este prezentat în anumite discuții.

Deck-ul din pin termotratat se comportă foarte bine în spații cu trafic moderat, unde nu este supus la lovituri sau șocuri mecanice.

Durata medie de viață este de până la 20 ani.

Cu toate că deck -ul din pin termotratat este o soluție economică el are și o rudă mai “bogată” și anume deck -ul din frasin termotratat. Frasinul termotratat are o duritate semnificativ mai mare decât a pinului termotratat, nu are noduri (față de pin ale cărui caracteristici definitorii sunt tocmai nodurile), fibra și culoarea sunt mult mai omogene, mai pline, iar amenajările cu el au un aer exclusivist și exotic.

Durata medie de viață a deck-ului din frasin termotratat poate merge până la 25-30 ani.

Deck pentru terasa din esențe exotice, cu duritate foarte mare

Deck -ul pentru terasă din esențe exotice rămâne din punctul nostru de vedere cea mai bună variantă de pardoseli pentru exterior. Caracteristicile fizice și mecanice îl fac practic indestructibil, tonurile și culorile sunt de-a dreptul fabuloase, iar durata de viață poate depăși 50 de ani în unele cazuri.

Cel mai apreciat deck la nivel mondial rămâne cel din Ipe sau arborele de fier așa cum mai este denumit. Esplanadele pietonale din Coney Island (New York), Miami sau Atlantic City,  pontoanele de acostare din Barcelona, iar de la noi Complexul rezidențial Stejarii stau mărturie că acolo unde a fost nevoie de rezistență, durabilitate, dar și de rafinament s-a ales decking din ipe. Pe lângă pleiada de calități indiscutabile, deck -iul din ipe are așa cum era de așteptat și un preț pe măsură ce crește ușor, dar constant an de an.

Iar dacă ipe-ul poate fi considerat scump există variante de lemn exotic cu proprietăți foarte asemănătoare, dar cu un cost (mult) mai scăzut – cumaru, massaranduba, garapa, itauba, tatajuba etc.

Deck-ul din esențe exotice are practic orice aplicare – de la spații private elegante la zone publice cu trafic foarte intens. Durata de viață ajunge la 50 de ani în cazul lemnului de ipe și 35-40 ani în cazul celorlalte esențe enumerate mai sus.

Deck pentru terasa din teak

Cea mai exclusivistă opțiune când vine vorba de pardoseli din lemn pentru exterior este fără îndoială lemnul de teak. Contrar unui folclor mai degrabă neautorizat, lemnul de teak nu este nici pe departe unul dur, fiind chiar ușor, principala sa calitate rezidă în uleiurile cu care este impregnat în mod natural și care îl fac foarte stabil dimensional, iar apa va sta pe el precum pe penele unei gâște. Nu degeaba teak-ul este finisajul punților yachturilor de lux.

Cel mai apreciat lemn de teak este cel ce provine din Myanmar (fosta colonie Burma) și din insula Java din Indonezia, acolo unde crește în mod sălbatic. 

Există și o variantă de “cultură”, dar care are doar aspectul teak-ului original, nu și toate proprietățile. 

Mai există de asemenea alte esențe care sunt denumite eronat teak (și poate cu intenția de a induce în eroare) – teak african, teak brazilian etc.

Deck pentru terasa din PVC și WPC

Deck -ul din PVC (policlorură de vinil) este un material relativ nou pe piață și care a făcut ceva valuri în ultimii ani. Acesta este un deck care nu se potrivește tuturor gusturilor și cu siguranță nu arată și nu se simte precum lemnul indiferent de producătorul care îl realizează. Deck-ul din PVC de top este surprinzător de durabil, rezistent la pete și își menține foarte bine culoarea sub acțiunea razelor UV. Există și variante (mai scumpe) care au suprafața de uzură prelucrată special pentru a se asemăna cu lemnul, dar totuși rămâne o copie (mai mult sau mai puțin reușită). Un alt aspect legat de deck-ul din PVC este că se încălzește puternic de la soare.

Deck WPC (wood plastic composite) este un material popular pe piața din România de mai mulți ani și are numeroși fani mai ales datorită mentenanței reduse. Este obținut prin amestecul de plastic (PVC) și diverse făinuri din lemn , fiind prezent într-o gamă largă de finisaje și dimensiuni. Evident cele mai apreciate (și mai scumpe) modele sunt cele care imită lemnul. 

Legat de deck-ul din WPC vrem să insistăm asupra unor aspecte mai puțin evidente la prima vedere, dar cu consecințe pe termen mediu. Acestea sunt legate de calitatea lamelelor, mai exact de calitatea amestecului din care este obținut deck-ul. Îți recomandăm să verifici certificările obținute de produsul pe care vrei să îl achiziționezi și să insiști asupra garanției oferite de către producător. 

Source