Gingivita

Etapa inițială a bolii parodontale este gingivita. Gingiile sângerează ușor, însă pungile parodontale nu s-au format încă și dinții sunt încă fixați ferm în alveole. Dar sensibilitatea la diferiți stimuli (acru, picant, sărat) este deja crescută, iar respirația urât mirositoare este deranjantă. Dacă vă uitați în oglindă, puteți vedea roșeață în jurul gâtului dinților.

În majoritatea covârșitoare a cazurilor, medicul nu este consultat în acest stadiu al bolii. Și, în timp, gingivita, o simplă inflamație a gingiei, se dezvoltă într-o patologie gravă. Nu trebuie să vă fie frică de tratamentul la medicul dentist, care va consta în principal într-o igienă orală profesională, care reduce cantitatea de placă dentară și de tartru.

Ce se întâmplă dacă evitați cu încăpățânare pe dentist? Treptat, țesuturile care „fixează” dinții se slăbesc, apar așa-numitele pungi parodontale, care se formează între dinte și gingie, acolo se depune tartrul și încet „acaparează” spațiu pentru sine, iritând gingia, crescând inflamația și distrugând în același timp osul care susține dinții. Apare parodontita sau parodontoza – denumirea populară.

Parodontoza

Fiecare dinte este înconjurat de țesuturile parodontale: gingie, osul alveolar în care se află rădăcina dintelui, ligamentele parodontale care țin dintele în alveolă, fiind „țesute” în rădăcina dintelui și în os. Împreună, acestea formeaza un complex, numit parodonțiu.

Țesuturile parodontale sunt foarte vulnerabile, dar au o capacitate mare de auto-vindecare. Și au, de asemenea, o caracteristică interesantă – sunt sensibile la starea generală a corpului, iar boala de gingii poate fi un semn al unei patologii generale.  

Totuși cauza principală a bolii parodontale sunt microorganismele patogene care se acumulează la baza dinților. De asemenea, se consideră că predispoziția ereditară joacă un rol important în apariția bolii. Parodontoza apare adesea împreună cu boli sistemice, diabet zaharat și alte tulburări ale glandelor endocrine, cu boli ale organelor interne.

Parodontoza se caracterizează printr-o inflamație cronică a gingiilor, cantități mari de depozite de tartru și placă bacteriană, expunerea rădăcinilor dinților, formarea pungilor parodontale care pot conține secreții purulente, respirație urât mirositoare, gingii dureroase.

Mobilitatea dinților apare în cazul bolii parodontale severe.

Ca tratament parodontoza medicul dentist va efectua o curățare profesională a dinților: va îndepărta placa și tartrul dentar cu ajutorul unor echipamente speciale, va curăța gâturile și zonele expuse ale rădăcinilor dinților, va prescrie medicamente antiinflamatoare și proceduri care îmbunătățesc circulația sângelui și restabilesc procesele din parodonțiu.

Dacă parodontoza este într-un stadiu foarte avansat se apelează de asemenea la metode chirurgicale de tratament.

Source