Pentru montajul corect al polistirenului este nevoie de un adeziv puternic
Izolarea unei locuințe presupune anveloparea acesteia și închiderea oricărei zone care ar putea constitui o punte termică. Punțile termice reprezintă zonele prin care ar putea avea loc transferuri de temperatură spre exterior, cum ar fi zona planșeelor sau a suprafețelor vitrate. Pentru a acoperi foarte bine aceste zone este importantă folosirea unui adeziv potrivit, care să poată asigura anveloparea într-un mod cât mai eficient.
Este necesar să fie folosiți adezivi pentru polistiren și vată bazaltică capabili să suporte greutatea plăcilor, cu o lucrabilitate bună, astfel încât acoperirea acestora și montarea lor să se poată face în siguranță.
Un aspect foarte important care ține tot de adeziv este acela că, în ciuda credinței populare care afirmă că acesta se așază doar în puncte, pe colțuri și mijlocul plăcii, în realitate el se aplică pe întreaga suprafață.
Astfel, cu ajutorul unei mistrii este nevoie să acoperi suprafața plăcii, de la un capăt la celălalt, pentru ca aderența polistirenului la substratul de beton să fie perfectă. În acest fel plăcile vor construi o structură sigură, care nu se va deteriora în urma încărcărilor, cum ar fi vântul puternic sau șocurile mecanice.
Verificarea rosturilor dintre plăci este imperios necesară
Pentru că un sistem de izolare termică are rolul de a reduce pierderile de căldură iarna și păstrarea unei senzații de răcoare vara, este firesc să crească pretențiile la nivel de acoperire. Astfel, în zona joncțiunii dintre plăci, adică în zona rosturilor este necesară verificarea golurilor, pentru ca acestea să nu dezvolte în timp probleme prin crearea punților termice.
Dacă într-o zonă nu este bine sigilat un rost, prin acesta poate pătrunde aerul rece și umiditatea, iar la nivelul feței interioare va apărea mucegaiul. Pentru a preîntâmpina această situație este necesară izolarea temeinică a rosturilor, caz în care se poate folosi adezivul sau un chit de rosturi potrivit.
Polistirenul este asigurat cu plasă din fibră de sticlă
Fiecare sistem de izolare necesită o armare suplimentară, care are de asemenea rol de susținere a plăcilor. În cazul polistirenului, după montarea plăcilor și fixarea lor cu adeziv, este necesară fixarea diblurilor și a plasei.
O dată ce plasa este aplicată, aceasta va avea rolul de a ține întreaga structură la un loc, de a o monolitiza, astfel încât plăcile să fie stabile. Este nevoie ca plasa să fie montată din bucăți mari, pentru a asigura rezistența întregului sistem.
Se recomandă folosirea unui glet pentru fixarea plasei, pentru ca aceasta să acopere total polistirenul și să îl susțină perfect. În general prinderea plasei, în vederea așezării corecte, se face cu glet, la nivelul capetelor, după care gletul este întins cu mistria pe suprafața polistirenului.
Diblurile nu trebuie ignorate
Montajul corect al polistirenului implică folosirea diblurilor pentru susținerea sistemului de izolare. Se folosesc dibluri cu diametrul de 10 mm, iar găurile se fac cu ajutorul unui ciocan rotopercutor, capabil să perforeze chiar și cele mai dure materiale. Zona diblurilor se armează suplimentar, din considerente de siguranță.
Polistirenul este una dintre cele mai eficiente soluții de izolare, alături de vata bazaltică. Având un preț redus și un timp rezonabil de realizare a lucrărilor, polistirenul rămâne preferat de către un număr mare de constructori pentru realizarea lucrărilor de izolare.