Cu o utilizare destul de evidentă care reiese chiar din denumirea pe care o poartă, pompa de apă reprezintă un instrument extrem de util pe care îl poți folosi în aplicații diverse, de la cele de tip gospodăresc la cele din sectorul industrial. În funcție de domeniul de aplicare, poți alege din mai multe tipuri de pompe, acestea având caracteristici și moduri de funcționare specifice. Iată cum poți face alegerea potrivită în acest sens.
Motopompă sau pompă de apă?
Atunci când dorești să alegi pompa de apă pe care să o utilizezi într-un scop specific, este nevoie să definești, înainte de toate, condițiile în care o vei utiliza. Ai acces la o sursă de alimentare cu curent pentru a putea utiliza o pompa apa care funcționează cu curent electric sau este nevoie mai degrabă să alegi o motopompa pe care o poți utiliza și în spațiile sau mediile în care nu ai o sursă de curent electric, așa cum sunt spațiile deschise, câmpurile sau spațiile în care urmează să construiești și nu există racordare la rețeaua de curent electric. Principala diferență între o pompă de apă și o motopompă este una care constă în modalitatea de alimentare – pe bază de combustibil sau pe bază de curent electric.
Pompă submersibilă sau pompă de suprafață?
Pompele submersibile sunt sisteme care împing apa către exterior. Sunt soluţii ce funcţionează fără a produce zgomot şi disconfort acustic, cu consum mai mic de energie faţă de alte variante. În funcţie de locaţia montată avem două tipuri de pompe submersibile: pentru apă curată şi pentru apă murdară.
Pompele de suprafaţa cunoscute şi sub denumirea de hidrofoare sunt dispozitive ce aspiră apa şi apoi o pompează în instalaţia realizată. Sunt eficiente însă modul acestora de funcţionare presupune un consum ridicat de energie. Alegerea variantei potrivite trebuie să se realizeze în funcţie de particularitățile zonale şi ale sursei de apă.
Cum alegi pompa de apă potrivită?
Există câteva criterii care trebuie luate în considerare atunci când dorești să faci o alegere potrivită în ceea ce privește pompa de apă care îți va fi de folos în scopul specific propus. În primul rând, este nevoie de definirea condițiilor în care o vei utiliza – dacă poate fi racordată la curent sau dacă este nevoie de alimentare cu combustibil, de locul în care o vei amplasa – la suprafață sau la adâncime, care este debitul pe care dorești să îl asigure aceasta, respectiv ce surse de apă ai – dacă este vorba despre apă curată sau despre apă care poate conține impurități.