În prezent nu putem vorbi despre o locuință în care să nu se regăsească cel puțin un televizor. În ultimele decenii, în ceea ce privește piața de televizoare putem spune ca s-a dezvoltat uimitor de rapid și a devenit una din cele mai profitabile industrii, aceasta reușind să țină cont și să integreze cu succes ultimele tehnologii. Conform ultimului raport de analiză de piața pentru smart TV, se preconizează că piața televizoarelor inteligente va depăși pragul de 266 de milioane de unități în intervalul 2019 – 2023.
Achiziționarea de televizoare poate părea relativ ușoară având în vedere numărul mare de modele mai mult sau mai puțin performante, mai vechi sau mai noi. Practic, putem afirma că exista televizoare pentru aproape orice buget, de exemplu un smart tv pe emag porneste de la 700 pentru un televizor Star-Light.
Însă, daca stăm să analizăm puțin gama variată a televizoarelor, vom ajunge la concluzia că alegerea este puțin mai dificilă decât ne-am fi așteptat. În esența, sunt 3 mari aspecte de care trebuie să ținem cont în alegerea pe care o vom face.
Diagonala și distanta pentru vizionare
Până sa începem să vorbim despre funcționalități, aplicații sau rezoluții trebuie să ținem cont de dimensiune, sau mai exact, de distanța de vizionare recomandată. Aproximativ toate televizoarele au un unghi si o distanța recomandata pentru vizionare. Recomandarea pentru a obține cea mai bună experiența de vizionare este ca ecranul televizorului sa preia 40 de grade din câmpul vizual.
Distanța optimă poate fi calculată doar cu ajutorul dimensiunii televizorului. Pentru a face alegerea potrivită, trebuie sa înmulțești dimensiunea ecranului cu 1,2. Ca și exemplu, pentru un televizor de 75 de inch, respectiv 190 cm, distanța recomandată de vizionare este de 2,3 metri. Acest aspect este foarte important deoarece un ecran prea mare sau prea mic poate crea disconfort privitorului.
Smart sau Non-smart TV
Televizoarele Smart vin cu un sistem de operare, au integrate o placa de rețea care te ajuta să te conectezi la internet, un procesor si un hard disk pe care sunt stocate, și unde poți să adaugi, aplicații. Pe scurt, un smart tv este suma dintre televizor, internet și aplicații. Principala calitate a acestora este dată de posibilitatea de a vedea conținut dincolo de programele TV.
Un alt aspect este oferit de VOD( video on demand), unde regăsim servicii precum Netflix, HBO, servicii de streaming, etc. Nu in ultimul rând, o alta caracteristică importanta este posibilitatea conectării la dispozitive inteligente, cum ar fi telefonul, pentru a putea viziona conținut pe un ecran mai mare.
Televizoarele non-smart reprezintă o soluție pentru persoanele care nu pun mare accent pe funcționalitățile extra aduse de un smart tv.
[embedded content]
Tehnologie ecran
Nu in ultimul rând, un aspect de care trebuie să ținem cont este tehnologia ecranului, si aici avem 3 mari categorii: LED, OLED și QLED.
Televizoarele cu ecran LED utilizează un ecran LCD care este iluminat cu leduri din spate. Aceste tipuri de televizoare au ecrane pot ilumina sau întuneca anumite zone pentru a obține o imagine cat mai naturală. Majoritatea televizoarelor utilizează tehnologie LED.
Ecranele OLED sunt puțin mai scumpe dar este considerată cea mai bună variantă. In cadrul acestui ecran fiecare pixel are capabilitatea de a emite propria lumina, de a se aprinde și stinge individual. Un alt aspect important este dat de unghiurile de vizualizare, care sunt excelente.
Ecranele QLED utilizează un ecran LCD si folosesc iluminări din fundal, dar pentru producerea pixelilor se bazează pe niște nanocristale speciale. Imaginea este apropiata de a ecranelor OLED însă sunt capabile de a produce o intensitate a luminii pe ecrane mai mari decât televizoarele OLED.
În funcție de buget și de nevoile tale, daca vei lua în considerare cele 3 aspecte de mai sus, cu siguranța vei face alegerea potrivită.