Acum copiii care invata la Scoala Gimnaziala ”Cornel Regman” din Danes (jud Mures) pot numi ”acasa” scoala recent renovata de catre Asociatia BookLand, partenerii sai si autoritatile locale. Impreuna au investit si au schimbat conditiile in care invatau copiii, influentand in bine destinele a mii de copii care-i vor trece pragul de acum incolo.
Prin programul asociatiei de ”Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, in 2020-2022, 67 de scoli din satele Romaniei au devenit locuri in care peste 15.000 de copii merg cu placere sa invete. Iar anul acesta pe lista de renovare au fost adaugate inca 9 scoli situate in ultimele 8 judete ramase neacoperite (Alba, Bihor, Covasna, Dambovita, Harghita, Satu Mare, Salaj si Timis). BookLand a reusit acest lucru fara granturi europene, pur si simplu mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994), dar si motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice. Astfel se vede puterea si determinarea mediului de afaceri privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei, iar asta intr-un timp record si de zeci de ori mai eficient in ceea ce priveste cheltuielile.
„Sunt directorul acestei scoli din anul 2013 si am incercat mereu sa aduc in scoala starea de bine pentru elevii nostri. Daca elevii se simt bine la scoala si vin cu placere, munca noastra este mai usoara. Scoala este pentru copil a doua casa, este locul unde isi petrece o mare parte a zilei si, asa cum acasa ne dorim sa avem cele mai bune conditii, si la scoala ne dorim pentru elevii nostri conditii cat mai bune! Uneori visele devin realitate, iar la noi in scoala au devenit realitate datorita Asociatiei BookLand. Acum copiii stiu ca la scoala se pot bucura de un loc primitor, curat si calduros. Daca pentru fiecare vis ar exista cineva ca BookLand, nu ar mai fi vise neindeplinite, scoli fara conditii, copii nemultumiti… Iar scoala ar putea fi numita acasa!” – Minodora Raileanu, Director Scoala Gimnaziala ”Cornel Regman” din Danes.
„Daca marele Cornel Regman ar mai fi fost in viata azi, credem ca i-ar fi placut si lui ce-am realizat IMPREUNA cu comunitatea lui draga! Scoala arata acum impecabil atat la interior, cat si la exterior. In luna octombrie am inceput santierul: am reparat si tencuit soclul scolii, apoi am trecut la raschetat si lacuit noua sali de clasa, caci nu puteam sa nu-i dam o sansa parchetului din lemn masiv… acum arata ca nou! Iar la final, am trecut la holul si toaleta scolii. La suprafata se vad gresia si faianta noua, obiectele si accesoriile sanitare noi, insa s-a intervenit si asupra instalatiei (tevi, coturi, mufe, robineti etc) si peretilor. Ne-a placut remarca doamnei invatatoare Medesan: ‚Toaleta zici ca-i de hotel!’. Am dotat salile de clasa cu mobilier nou, iar sala de sport, cu care se mandreau si inainte de sosirea noastra, a primit si ea cadou un set de articole sportive cu care elevii sa-si accesorizeze orele de educatie fizica.” – Madalina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociatia BookLand
Transformarea Scolii Gimnaziale Cornel Regman a fost posibila in principal datorita Primariei Danes care a contribuit la renovarea acestei scoli prin acoperirea integrala a costurilor de manopera. Autoritatii locale i s-au alaturat companii care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: Sykes Romania (Partenerul principal in renovarea acestei scoli), Cesarom, Sanotechnik, Instal Impex, Porta Doors, Lotus Impex, Decathlon, Policolor, Sipex Company, Turbo-Trans, Masterplast, Atip Design, Misavan, Marvicon. Asociatia BookLand le multumeste si partenerilor loiali care sustin neconditionat intregul demers educational: Unicredit Consumer Financing, Leroy Merlin Romania, Titan Machinery Romania, Turbomecanica, Arkema, Profi, Viva Credit, Rehau Romania, Arcomedia.
In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, norocul vine din partea Asociatiei BookLand care militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor renovandu-le scolile. Si pentru ca BookLand isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), incepand din aceasta toamna se va concentra si pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume) pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual.
Toti cei care le impartasesc viziunea se pot alatura demersului Asociatiei BookLand completand Formularul 230, donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.
De 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution care faciliteaza tinerilor dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand care le ofera un mix echilibrat de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor, initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/ferestre/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu 67 scoli renovate si inca 9 in plan, Asociatia BookLand se pregateste de cel mai amplu proiect educational in mediul rural: primul Campus Preuniversitar in sistem Dual, inaugurabil in 2024, cu scopul de a forma specialistii de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.