Ungaria a primit o sesizare din partea Comisiei Europene pentru doua cazuri legate de libertatea de exprimare care, dupa mai bine de un an, raman nesolutionate. Acest moment marcheaza un nou conflict intre Bruxelles si Budapesta privind valorile democratice fundamentale.

Primul caz – legea privind protectia copiilor este controversata

Primul caz nerezolvat se refera la controversata lege privind protectia copiilor, lege care protejeaza bunastarea copiilor si combate pedofilia. Parlamentarii partidului Fidesz al prim-ministrului Viktor Orban au introdus un amendament care interzice prezentarea homosexualitatii si reatribuirea de gen in continutul adresat minorilor, materiale educationale scolare sau programe TV.

Aceasta prevedere a declansat o adevarata furtuna politica, legea fiind considerata homofoba si transfoba de catre Comisia, Parlamentul European si de catre majoritatea statelor membre UE.

Totodata, Bruxelles a sustinut ca legea incalca o serie de principii, inclusiv demnitatea umana, libertatea de exprimare si informare, dreptul la viata privata si la protectia datelor. Budapesta, insa, a spus ca actul nu discrimineaza nicio comunitate si s-a concentrat exclusiv pe protectia copiilor.

Intrucat se considera ca legea maghiara contine prevederi nejustificate de interesul fundamental de protejare a copiilor, in iulie 2021, Comisia Europeana a deschis o actiune in justitie impotriva Ungariei.

Al doilea caz – Klubradio trebuie sa iasa din spatiul de emisie

Al doilea caz in care Ungaria este acuzata se refera la postul de radio independent Klubradio care are tendinte liberale si difuzeaza stiri si discutii critice la adresa guvernului. Acesta este considerat printre putinele institutii media de opozitie din Ungaria si a fost fortat sa paraseasca spatiul de emisie dupa ce autoritatile nationale au refuzat sa ii prelungeasca licenta de difuzare. Fosta frecventa a postului Klubradio a fost alocata unei statii detinute de un grup apropiat de Orban.

Miscarea a fost vazuta ca o represiune a guvernului ungar asupra jurnalismului critic si considerata o lovitura majora la libertatea mass-media din Ungaria. Comisia Europeana a considerat ca refuzul prelungirii licentei a fost o masura disproportionata si netransparenta si a deschis o actiune in justitie impotriva Ungariei in iunie 2021. Se considera ca prin comportamentul ei, Ungaria a incalcat libertatea de exprimare asa cum este definita in Carta Drepturilor Fundamentale UE.

Cum se vor desfasura procedurile

Odata ce executivul Comisiei Europene lanseaza o procedura de infrigement, incepe un proces cu statul membru acuzat pentru a fi solutionate disputele restante. Daca abaterea persista, Comisia sesizeaza Curtea de Justitie a UE in incercarea de a forta conducerea tarii. Majoritatea cazurilor, insa, sunt solutionate inainte de a interveni instanta.

Tribunalul examineaza cazul si asculta argumentele ambelor parti, emitand apoi o hotarare care poate introduce masuri provizorii de corectare a incalcarii legislatiei UE. De asemenea, poate impune amenzi zilnice care se scad din alocarea de fonduri UE catre tara in cauza.

Ca reactie la aceste acuzatii, Judit Varga, ministrul justitiei Ungariei,  a spus ca spera ca bunul simt sa castige la Luxemburg si sa fie emisa o hotarare favorabila in interesul tarii sale.

Te confrunti si tu cu probleme legate de drept penal sau drept civil si crezi ca ti-au fost incalcate drepturile? Cabinetul de avocat Galati Antohe Dan se afla in topul avocatilor din zona si te poate sustine cu profesionalism. Nu ezita sa apelezi la el! 

Source