Atunci când muzeul a fost inaugurat, la 21 mai 1910, patrimoniul său era alcătuit din 624 de lucrări de pictură, sculptură, grafică și arte decorative. Înființat de colecționarii Anastase și Elena Simu, Muzeul Simu a asigurat o conexiune a mediului artistic românesc cu lumea occidentală, iar cei doi colecționari au sprijinit creația contemporană oferind premii anuale tinerilor artiști.
Fiecare dintre cele patru timbre ale seriei de mărci poștale prezintă clădirea Muzeului Simu, imortalizată de un cunoscut fotograf al timpului, Hr. Duratzo, alături de câte o operă de artă din colecția muzeului. Clădirea are forma unui templu grecesc, inspirată de templul Erehteion din Atena, și a fost construită special pentru a adăposti bogata colecție de artă a soților Anastase și Elena Simu.
În 1927, colecția, care cuprindea deja aproximativ 1.200 de piese, a fost donată statului român. Sub conducerea pictorului Marius Bunescu, Muzeul Simu a funcționat în această clădire până în anul 1960, când edificiul a fost dărâmat de autoritățile comuniste. O parte din colecție se află astăzi la Muzeul Național de Artă al României, iar o alta în colecția Simu de la Pinacoteca București, aflată în administrarea Muzeului Municipiului București.
Cele patru opere de artă reprezentate pe timbre sunt: Anastase Simu, bust sculptat de Frederick Storck; o natură statică pictată de Marius Bunescu: Pere; o Marină de Eugen Voinescu; Veneția, operă a pictorului Ștefan Popescu.
Imaginea de pe primul timbru al seriei, cu valoarea nominală de 3,30 lei, reprezintă lucrarea Anastase Simu. Bustul din marmură, realizat de sculptorul Frederic Storck în 1901, se afla la loc de cinste, în cea de-a doua sală a Muzeului. Ulterior, a ajuns în colecția Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck.
Pe cel de-al doilea timbru al emisiunii, având valoarea nominală de 5 lei, este reprodusă lucrarea Pere, semnată de Marius Bunescu, fostul director al Muzeului Simu. Lucrarea a fost donată chiar de către pictor în 1932 și expusă în cadrul Muzeului. Se află astăzi în colecția Pinacotecii Bucureștiului.
Pe cel de-al treilea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 8,50 lei, este redat tabloul Marină al lui Eugen Voinescu, un pictor cu studii efectuate la Paris în preajma lui Gustave Courbet, ce a excelat în pictura de acest gen. Lucrarea a fost realizată în anul 1900 și achiziționată de la artist un an mai târziu. În prezent se află în colecția Pinacotecii Bucureștiului.
Veneția lui Ștefan Popescu, reprezentată pe cel de-al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 10,50 lei, a fost pictată de artist în 1923 și a fost expusă de-a lungul timpului în diverse expoziţii, cel mai recent în anul 2020, în cadrul expoziției deschise la Palatul Suțu – Muzeul Simu și Pinacoteca București.
Pe plicul „prima zi” a emisiunii, o fotografie de epocă, realizată de același Hr. Duratzo, îl surprinde pe colecționarul Anastase Simu în cea de-a treia sală a Muzeului, stând în fotoliu chiar în fața portretului său, realizat în anul 1909 de artistul francez Pierre Gourdault.
Romfilatelia mulțumește Muzeului Municipiului București pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea de mărci poștale „Colecțiile muzeelor dispărute” va fi disponibilă începând de vineri, 8 ianuarie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de cele două plicuri prima zi, coala de 28 timbre și minicoala de 4 timbre + 4 viniete.