Contractele de creditare neperformante ajung pe mâna recuperatorilor de creanţe prin două metode: externalizare şi vânzare.

Cesiunea contractului de credit este metoda prin care

 În aceste situaţii ajung doar creditele neplătite pe perioade mai lungi de trei luni zile. De obicei sunt trimise către acești recuperatorii creditele neperformante realizate de persoane fizice sau firme ce nu doresc colaborare ulterioară cu banca sau nu sunt dispuse să comunice prin operatorii autorizați în mediere.

Creditele externalizare

Vorbim de externalizare creanţe când contractele de creditare neperformante rămân în portofoliul băncii, dar când o companie de recuperare gestionează datoriile în schimbul unui comision. Companiile care se ocupă cu astfel de dosare, sunt de obicei recompensate şi cu comisioane suplimentare de succes.

În astfel de situaţii firmele a căror activitate este de recuperare a datoriilor au interes direct să colecteze în cel mai scurt timp banii băncii. În general băncile propun pentru externalizare contractele neperformante negarantate, precum creditele de consum şi cardurile de credit. 

Vânzarea creditelor către firmele specializate – cesiunea de credite bancare

O altă modalitate prin care un credit neperformant poate fi gestionat de recuperatorii este prin vânzarea creanţei. Această situație apare când reprezentanţii bancari nu doresc să  se implice în procese lungi, sau când nu doresc să plătească cheltuieli aferente echipelor de recuperare. 

Vânzarea creanţelor mai poate apărea când banca a avut în prealabil contract cu o firmă de recuperare, prin externalizarea serviciilor, dar rezultatele nu au fost pozitive. Pentru a evita costuri suplimentare, creditorul vinde datoriile la prețuri mult mai mici faţă de cele solicitante clientului. 

Metode de recuperare a banilor pentru cesiunea contractului de credit abuziva

Metodele de recuperare a datoriilor sunt diferite. În principal, la început se inițiază o etapă amiabilă, aceasta poate avea efecte pozitive sau nu, depinde de disponibilitatea clientului de a comunica şi de a rezolva situația. 

Pentru a recupera creanțele firmele specializate în colectare datoriilor trebuie să întreprindă diferite acțiuni juridice. Dacă în intervalul de 3 ani nu sunt realizate niciun fel de acțiuni, datoria este considerată prescrisă. Acest lucru înseamnă că banii datorați nu mai pot fi recuperaţi nici prin inițierea procesului de executare silită.

Cedarea drepturilor asupra creanţelor către firmele de recuperare nu este ilegală, ci mai degrabă este o practică de organizare frecvent întâlnită. 

SCPA CUCULIS&ASOCIATII

0722.298.011

[email protected]

Str. Vaselor Nr. 16 Parter Sector 2, Punct Reper – Calea Mosilor, București

Source