Zugrăvirea pereților în interior este ușoară. Nu trebuie să apelezi neapărat la un zugrav specialist, decât dacă ești perfecționist, dar dacă crezi că te poți descurca singuri, respectă câteva reguli foarte importante pe care le găsi menționate în acest articol.

Potrivește culorile pereților

Alegerea vopselei pentru interior se încheie de obicei cu achiziționarea de vopsea gata făcută. Este important să acorzi atenție nu numai culorii vopselei, ci și proprietăților și calității acesteia, precum și gradului de luciu și numărul de straturi necesare pentru acoperirea completă a suprafeței.

Atunci când alegi culorile, trebuie să ții cont nu numai de preferințele tale, ci și de scopul camerei (un dormitor colorat nu poate fi folosit pentru relaxare), materialele de finisare utilizate pentru podele, ușile interioare și ramele ferestrelor și culoarea elementelor de mobilier.

Culorile vopselelor sunt cel mai adesea selectate din șablonul oferit de producători sau vizualizând fotografiile de aranjare ale acestuia cu utilizarea unui produs dat. Cu toate acestea, ar trebui să îți amintești că efectul pe care îl obții depinde în mare măsură și de locația camerei din casa ta, precum și de numărul și dimensiunea ferestrelor. Dar chiar și într-o singură cameră, culorile pereților pot fi diferite – peretele de lângă fereastră va avea o nuanță diferită, peretele opus ferestrei va avea o alta.

Pregătirea pereților pentru vopsire

Amorsarea înainte de vopsire este extrem de importantă nu numai la renovarea pereților vechi, ci și la finisarea unei case sau apartamente noi. Amorsarea pereților va face ca vopseaua să se lipească de suprafață mai bine, iar culoarea va fi uniformă, fără dungi și găuri.

Înainte de a pune amorsa pe perete, suprafața ar trebui să fie nivelată, umplând cavitățile și apoi curățată foarte atent de murdărie și praf. Suprafața trebuie de asemenea degresată, cel mai bine este să folosești săpun și apă pentru a o curăța, amintindu-ți că peretele trebuie să se usuce bine înainte de a începe lucrările următoare.

Vopsirea pereților pas cu pas

Înainte de a zugrăvi pereții, merită să ai grijă de ventilația corectă a camerei. Vopselele moderne de interior sunt acum sigure și nu au un miros atât de neplăcut, dar temperatura potrivită și umiditatea aerului contribuie, de asemenea, la o uscare mai bună și mai rapidă a pereților.

Lucrările de vopsire trebuie efectuate în timpul zilei, cu iluminare naturală. Pentru ca suprafața pictată să fie liberă de dungi și culoarea să fie uniformă pe întregul perete, ar trebui să înveți tehnicile de bază de vopsire folosind atât o rolă, cât și o pensulă. Iar dacă consideri că este prea complicat, apelează la serviciile oferite de o firma de amenajari interioare.

Dacă linia dintre perete și tavan are scopul de a delimita culorile sau când doi pereți adiacenți sunt vopsiți cu culori diferite, va fi necesar să folosești bandă de mascare.

Banda te va ajuta, de asemenea, să protejezi podeaua sau alte echipamente pe care nu le vei scoate înainte de a vopsi.

Din păcate, una dintre principalele greșeli ale amatorilor este de a lăsa banda pe peretele de uscare, astfel încât ruperea ulterioară a acesteia să distrugă marginea pictată – vopseaua „zboară” împreună cu banda.

Timpul necesar pentru ca peretele să se usuce

Producătorii de vopsele indică pe ambalaj timpul după care peretele poate fi vopsit cu un al doilea strat. Un strat durabil și estetic depinde în mare măsură dacă peretele este bine uscat înainte de a aplica următorul strat. Dacă nu aștepți, vor apărea bule inestetice pe perete, iar vopseaua se poate desprinde de pe suprafață.

În timpul necesar uscării peretelui, trebuie să ai grijă în mod corespunzător de instrumentele de vopsit. Desigur, cel mai bine este să speli rola sau peria bine, dar uneori se usucă mai repede decât peretele, astfel încât timpul petrecut la vopsire va fi mai lung. Dacă dorești să aplici al doilea strat de vopsea în aceeași zi (după câteva ore) sau în ziua următoare, este suficient să înfășori rola sau să aplici strâns folie alimentară și să o sigilezi cu bandă specială. În acest fel, va fi gata de utilizare într-un timp scurt, iar reziduurile de vopsea nu se usucă.

Source