Ce sunt electrozii? 

Electrozii pot fi de mai multe tipuri, iar alegerea acestora ține de tipul aparatului utilizat, dar și de tipul materialelor pe care le sudezi. Astfel, dacă ai nevoie de electrozi de sudură, atunci va trebui să te orientezi către materiale bune conductoare de electricitate, care să ajute în formarea arcului electric necesar.

Electrozii sunt în general piese de lucru sub formă de tije, care pot fi metalice sau nemetalice și care asigură transferul de electricitate la nivelul pieselor care necesită a fi sudate. 

Tipuri de electrozi 

Electrozii pot fi clasificați în două mari categorii și anume consumabili și neconsumabili. 

Electrozii consumabili sunt realizați din sârmă de sudură, adică o tijă mecanică protejată cu un strat de acoperire fuzibil presat mecanic. 

Electrozii neconsumabili sunt cei care doar conduc curentul, iar aici putem discuta despre materiale refractare, cum ar fi tungstenul. 

Clasificarea electrozilor în funcție de tipul aparatului de sudat

De asemenea, electrozii pot fi clasificați și în funcție de tipul sudurii, iar aici distingem următoarele tipuri:

Sudură clasică MMA (Manual Metal Arc)

Electrozii folosiți în acest proces pot fi rutilici, bazici rau celulozici. Acești electrozi se topesc, iar prin topirea acestora este asigurat materialul de adaos pentru sudură. 

Electrozii rutilici sunt folosiți în general pentru îmbinarea materialelor subțiri, deoarece rezistența sudurii este relativ scăzută. Electrozii de acest tip conțin oxizi de titan, și pot fi folosiți atât pentru sudarea în curent alternativ cât și continuu.

Electrozii bazici au la bază hidrogen, dar într-o cantitate mică și sunt potriviți pentru sudură pe materiale subțiri.Cantitatea de material de adaos este semnificativa, lucru care înseamnă condiții speciale de lucru cu acest tip de electrozi. 

Electrozii celulozici sunt cel mai adesea folosiți pentru sudarea țevilor, oferind suduri rezistente și eficiente. Sudurile sunt curate, cu puțin material de adaos și reziduuri, lucru care facilitează foarte mult procesul de sudare. 

Un ușor dezavantaj al acestor tipuri de electrozi este faptul că prin folosirea hidrogenului este destul de greu de controlat cordonul de sudură, care uneori devine neregulat. 

Sudură prin procedeul MIG-MAG 

Acest procedeu de a suda poate folosi gazul activ sau inert, așa cum ne indică și numele acestuia: MIG (Metal Inert Gas), respectiv MAG (Metal Active Gas). În acest caz materialul de adaos este reprezentat de către sârma folosită ca electrod, cu eliberare a unui gaz protector care ajută la protejarea sudurii. 

Sudură TIG-WIG

În această situație este folosit wolframul, material cunoscut și sub numele de tungsten. Acesta conduce curentul electric și spre deosebire de celelalte materiale folosite ca electrozi nu constituie material de adaos pentru sudură. Tungstenul are însă un rol important în formarea arcului electric. 

Alegerea electrozilor potriviți influențează așadar tipul sudurii dar și calitatea acesteia. Este necesar așadar să ai în vedere toate caracteristicile care țin de alegere sau să soliciți ajutor din partea specialiștilor atunci când consideri că acesta este necesar.

Dacă electrozii nu sunt aleși în mod corect există riscul realizării unor puncte sau cordoane de sudură ineficiente, lucru care se observă la nivelul aspectului final.

Source