Aparatul de aer condiționat a devenit indispensabil în ultimii ani, din cauza verilor tot mai fierbinți. O temperatură ridicată în locuință îți afectează somnul, dispoziția și productivitatea. Montarea unui aparat de aer condiționat nu durează mult și îți aduce confortul termic dorit.
Pe piață există multe modele de aparate de aer condiționat. Probabil că ai văzut printre specificațiile lor numărul de BTU și te-ai întrebat de ce este important.
Ce înseamnă BTU
BTU este un acronim al British Thermal Unit, o unitate de măsură care se utilizează la măsurarea căldurii îndepărtate dintr-un spațiu pentru răcorire și a celei adăugate pentru încălzire. BTU este echivalentul căldurii necesare pentru încălzirea unei livre de apă cu un grad Fahrenheit. În termeni practici, numărul de pe aparatele de aer condiționat arată câți BTU îndepărtează aparatul din aer, într-o oră. De exemplu, un aparat de aer condiționat de 7000 BTU răcorește locuința cu 7000 de astfel de unități termice, după o oră de funcționare.
După cum observi, BTU este o unitate care indică o cantitate redusă de energie transferată, dar este cea mai folosită și nu există supraunități. Cu cât numărul de BTU este mai mare, cu atât cantitatea de căldură transferată într-un interval este mai ridicată.
BTU și eficiența
Numărul de BTU este un indicator important pentru performanța unui aparat de aer condiționat, dar nu este singurul element care contează din punct de vedere al eficienței energetice. Trebuie să iei în calcul și dimensiunea camerei. Sistemele de climatizare funcționează prin pomparea de aer rece până la atingerea temperaturii dorite. Pompele se opresc apoi, până când termostatul indică depășirea temperaturii. Din acest moment, ciclul se reia.
Într-o cameră mică, un aparat cu număr mare de BTU tinde să pompeze aer în reprize scurte, în loc să efectueze ciclul de răcire pe durată lungă. În schimb, un aparat cu prea puține BTU pentru dimensiunea camerei respective nu va face față și va merge continuu. În ambele cazuri aparatele se suprasolicită și consumă energie excesiv. Rezultatul nu este doar o factură umflată, ci și uzura mai rapidă a aparatului de aer condiționat.
Numărul de BTU recomandat în funcție de suprafața camerei
Formula matematică pentru determinarea capacității optime a aparatului de aer condiționat este: suprafața camerei (în metri pătrați) x înălțimea camerei x 40 x 3,412=BTU/h. La o înălțime medie a camerei de 2,5-3 m, se recomandă aparate cu următoarele capacități:
9000 BTU – pentru camere de 8-25 metri pătrați;
12000 BTU – pentru încăperi de 25-35 metri pătrați;
14000 BTU – pentru camere de 35-45 metri pătrați;
18000 BTU – pentru camere de 45-50 metri pătrați;
22000 BTU – pentru încăperi de 50-70 metri pătrați;
30000 BTU – pentru camere care depășesc 70 metri pătrați.
Alți factori care contează în alegerea unui aparat de aer condiționat de o anumită capacitate
Nu doar volumul camerei contează în alegerea aparatului de aer condiționat. Trebuie să ții cont și de următorii factori:
Termoizolația – dacă locuința nu este anvelopată sau termoizolată, atunci trebuie să alegi un aparat cu 1000-2000 BTU în plus;poziționarea – o cameră cu 2-3 pereți expuși necesită un număr aproape dublu de BTU;proximitatea bucătăriei – dacă bucătăria este aproape, căldura provenită din aceasta impune folosirea unui aparat cu o capacitate mai mare cu 10% decât cea indicată în funcție de suprafața camerei;expunerea la soare – o cameră neumbrită, poziționată pe sud, necesită un aparat cu 1000-2000 BTU în plus;numărul de persoane – pentru fiecare persoană suplimentară trebuie 500-600 BTU în plus.
BTU este o unitate de măsură importantă pentru determinarea aparatului de aer condiționat optim. Ține cont de informațiile de mai sus și bucură-te de răcoare.