Comunicarea în viaţa de zi cu zi

Oricare dintre noi parcurge de-a lungul vieţii o multitudine de contexte mai mult sau mai puţin plăcute, acestea conducând la declanşarea anumitor trăiri şi sentimente. Emoţionalitatea noastră este puternic influenţată de ceea ce trăim, de provocările pe care le confruntăm, astfel că este esenţial să le putem înţelege şi să le putem stăpâni. Mai mult sau mai puţin cunoscători ai emoţionalităţii umane, ne poate fi foarte greu să depistăm cu exactitate emoţiile parcurse. Dacă te afli în postura de a-ţi gestiona cu greu trăirile şi sentimentele care te frământă, trebuie să ştii că una dintre condiţiile necesare pentru a-ţi înţelege emoţiile, este cea de a ţi le depista, iar acest fapt se poate produce prin comunicare. În acest sens ajutorul real şi concret la care poţi apela, este cel oferit de psihoterapie.

Diferenţa dintre consiliere psihologică si psihoterapie

Psihologul este cel mai bun partener de discuţii, atunci când vrei să îţi depistezi emoţiile, să le înţelegi şi să le integrezi vieţii tale de zi cu zi. El este atât cel care te poate ajuta în cadrul consilierei psihologice să faci o analiză preventivă a posibilelor contexte pe care le poţi manifesta din varii motive, cât şi cel care în cadrul şedinţelor de psihoterapie individuala, te poate ajuta prin diferite tehnici de terapie, să înlături dezechilibrul emoţional provocat de  tumultul  emoţional care ţi-a dezechilibrat viaţa. Consilierea psihologică devine astfel modalitatea prin care poţi preveni manifestarea anumitor dezechilibre la nivel psihic, învăţând să îţi controlezi emoţiile foarte puternice pe care le poţi manifesta într-o situaţie solicitantă şi stresantă.

Când apelezi la psihoterapie

Psihoterapia reprezintă cea mai bună modalitate prin care poţi acţiona asupra diferitelor manifestări emoţionale. Dezechilibrele instalate în urma experienţelor traumatizante pot conduce la apariţia unora dintre cele mai grele momente. Apelând la psihoterapie, ai şansa de a descoperi mecanismele cu ajutorul cărora îţi vei stabiliza fondul emoţional, învăţând să gestionezi situaţiile stresante şi solicitante. 

Factorii stresanţi şi situaţiile solicitante nu sunt aceleaşi pentru toţi, astfel că ceea ce poate genera haos emoţional pentru tine, este posibil ca pentru altcineva să nu aibă niciun efect. Din acest punct de vedere, apelând la psihoterapie,  ai posibilitatea de a primi ajutor din partea unui terapeut, pentru  de a depista rapid factorii stresanţi şi pentru stabili modalitaţile optime de restabilire emoţională. Este posibil să ai nevoie de psihoterapie în urma pierderii unui loc de muncă, atunci când  moare cineva drag, după un divorţ, în urma pierderii unui bun material important, după naştere, depresia post partum fiind des manifestată de tinerele mamă. Depresia şi stările anxioase, tristeţea şi  lipsa motivaţiei, toate sunt manifestări care se pot instala în urma parcurgerii oricăruia dintre aceste contexte, iar ajutorul unui psiholog este esenţial pentru ca dezechilibrul emoţional să nu se adâncească şi să conducă la instalarea unor tulburări severe.

Ajutorul psihologului în viaţa de cuplu

În contextul  actual social, sanitar şi politic, unul dintre aspectele extrem de expuse riscului este cel al vieţii de cuplu. Problemele de zi cu zi, fluctuaţiile financiare, contextele medicale, apariţia unui copil sau, din contră, momentul în care copilul pleacă pe drumul lui, reprezintă cauze care pot conduce la conflicte între cei doi parteneri. Imediat ce se sesizează probleme în comunicare, imediat ce scopurile celor doi nu mai corespund şi nu se mai manifestă interes în aceeaşi direcţie, este obligatorie luarea rapidă a măsurilor potrivite. 

Psihoterapia de cuplu este cea care va radiografia experienţele fiecăruia dintre parteneri, cât şi problemele de comunicarea apărute între aceştia. Aplicând psihoterapia cognitiv-comportamentală, terapeutul va ajuta cei doi parteneri să restabilească comunicarea, depistând şi încercând să înlăture contextele care generează stările conflictuale dintre ei. Astfel, aplicată individual sau cuplului, psihoterapia are rolul de a te ajuta să depistezi factorii stresanţi, învăţându-te cum să gestionezi dezechilibrele emoţionale generate de aceştia.

Source