Montarea ușilor care oferă protecție la incendiu

Ușile antifoc sunt considerate unele dintre cele mai eficiente elemente împotriva incendiilor. Ele sunt utile atât pentru limitarea extinderii flăcărilor, cât și pentru a ține la distanță căldura, fumul și gazele toxice emanate într-un incendiu. 

În general, ușile joacă un rol-cheie în arhitectura oricărei clădiri, fie ea publică sau rezidențială, astfel că este necesar să li se acorde importanța cuvenită. Totuși, în locul produselor standard trebuie să fie instalate uși rezistente la foc, gândite și proiectate cu maximă rigurozitate. 

Acestea au o construcție ermetică și sunt prevăzute cu garnituri termoexpandabile pentru a etanșa complet golul de trecere. Produse cu deschidere reversibilă, ușile metalice cu 2 canate rezistă la foc pentru o perioadă de 60, 90 sau 120 de minute. La fel de rezistente sunt și ușile cu un singur canat, întrucât beneficiază de un nucleu solid și sunt confecționate din materiale care ard foarte greu.

Instalarea detectoarelor de fum

Indiferent din ce cauză apare fumul în interiorul unei construcții, senzorii special concepuți pentru detectarea acestuia pot contribui la evitarea unui incendiu. Aceste dispozitive au capacitatea de a transmite un semnal audio sau luminos în momentul în care detectează fum într-o încăpere. 

Alarma poate fi direcționată către un panou de comandă, dar dacă vorbim de produse inteligente, moderne, acestea pot fi configurate pentru a transmite semnalul și pe telefonul mobil. Astfel, chiar și de la distanță, o persoană poate să limiteze riscul declanșării sau extinderii unui incendiu.

Folosirea senzorilor de gaz

Una dintre cele mai eficiente măsuri ce pot fi luate împotriva incendiilor, în clădirile racordate la rețeaua de gaz, este instalarea unor senzori speciali. La fel ca și în cazul celor pentru fum, aceștia pot emite semnale acustice sau luminoase în situația în care detectează o scurgere de gaz. 

Pe lângă faptul că semnalează existența unei probleme, dispozitivele sistează instant alimentarea cu gaze pentru a putea fi evitat un pericol major. De regulă, senzorii de gaz sunt recomandați în locuințele private, unde se pot instala în bucătărie și alte camere prin care trec țevile de gaz, dar pot fi utilizați și în alte spații unde există diverse instalații conectate la rețeaua de gaz.

Utilizarea sistemelor de stingere a incendiilor

Sistemele automate de tip sprinkler sunt special concepute pentru a reacționa la o anumită temperatură prestabilită. Mai exact, un asemenea echipament detectează un incendiu și îl poate stinge cu ușurință, eliberând automat un flux de apă. 

Acest lucru este posibil chiar din fazele inițiale ale incendiului, lucru ce poate conduce la eliminarea oricărui pericol. De asemenea, poate fi de mare ajutor și pentru limitarea extinderii focului. Mai mult, sprinklerele pot evita cu succes propagarea flăcărilor dintr-o parte în alta.

Siguranța împotriva incendiilor trebuie să fie o prioritate pentru oricine, mai ales în locurile unde există un risc ridicat în acest sens. Pretutindeni există materiale combustibile ce pot crea un proces de ardere autoîntreținută, iar un foc derulat fără control în timp și spațiu poate pune chiar viața oamenilor în pericol. Din acest motiv este important să fie gestionate potențialele pericole și să se ia toate măsurile împotriva incendiilor.

Source