Cărămida este un material deosebit de cunoscut în domeniul construcțiilor, datorită rezistenței mecanice superioare, care asigură locuinței un plus de durabilitate, stabilitate și confort. Adesea, beneficiarii știu acest lucru însă se întreabă care este cel mai eficient tip de cărămidă: cel cu goluri sau cel plin. De aceea, îți prezentăm în cele ce urmează diferențele dintre cele două tipuri, ca să poți face alegerea mai ușor.

Cărămida, plină de calități

Cărămida plină este folosită, în general, pentru structura de rezistență a locuinței, pentru că, în sine, modelul țesut realizat cu ajutorul acestui material conferă o rezistență superioară. De aceea, când găsești o oferta la caramida plina, este recomandat să cumperi cantitatea de care ai nevoie. Cărămida înglobează unele dintre cele mai dorite caracteristici pe care trebuie să le dețină un material de construcții. 

Cărămida plină rezistă mai bine la seism

Cărămida plină rezistă foarte bine la activitate seismică, atât prin prisma faptului că nu are goluri și, în consecință, nici puncte de cedare, cât și fiindcă mortarul care leagă cărămizile are și el un rol constructiv: este liantul care nu permite ruperea cărămizilor. 

Cărămida plină izolează mai eficient 

În plus, cărămida plină izolează destul de bine locuințele, fiind un material plin. De asemenea, la nevoie, poți monta o izolație termică suplimentară, care să te ajute să îți protejezi casa din acest punct de vedere. Locuința devine astfel mai eficientă din punct de vedere al consumurilor și al costurilor, iar acest lucru este deosebit de avantajos. 

Cărămida cu goluri are o greutate mai redusă

Cărămida cu goluri are și ea avantaje notabile, însă există câteva diferențe pe care ar trebui să le ai în vedere. Spre exemplu, are o greutate mult mai mică față de cea plină, lucru care se răsfrânge în mod inevitabil asupra clădirilor. 

O casă realizată din cărămidă plină va fi robustă și va avea o greutate proprie destul de mare, pe când una ridicată din cărămizi cu goluri poate avea doar jumătate.

Pe de altă parte, în unele cazuri, cărămida cu goluri permite umplerea acestor goluri cu material izolator, lucru care contribuie la realizarea unei izolații temeinice la nivelul clădirii. 

Desigur, poți izola suprafețele și suplimentar, chiar și în cazul cărămizilor cu goluri. Dacă vrei să nu pierzi din dimensiunea camerelor, izolarea cu spumă poliuretanică în interiorul golului poate fi o soluție. 

Cărămida plină este mai rezistentă la încărcări

O altă diferență între cele două tipuri de cărămizi este și rezistența la șocuri și la diferite tipuri de încărcări. Așa cum este firesc, cărămida plină va avea o rezistență mai mare la compresiune decât cărămida cu goluri, deoarece golul structural va fi întotdeauna o breșă. Această slăbire conduce la cedarea mai rapidă a cărămizilor cu goluri, pentru că și în ipoteza umplerii acestora cu material izolant, rezistența nu va fi superioară celei pe care o dețin cărămizile pline.

Ambele tipuri de cărămizi pot fi folosite pentru realizarea oricărui tip de structură. Totuși, cărămizile pline sunt alese pentru realizarea structurilor de rezistență, iar cele cu goluri sunt folosite pentru compartimentare. 

Cărămida este un material natural care are caracteristici speciale de rezistență, iar acest lucru îl recomandă pentru a fi folosit chiar și în cele mai complexe situații. De cele mai multe ori, vei putea alege singur caracteristicile cărămizilor pe care le vei folosi pentru realizarea unei construcții, însă dacă ai nevoie de sfaturi sau chiar de ajutor specializat va fi nevoie să apelezi la o firmă de construcții. 

februarie 4th, 2022 by

Source