În BIOS, poți efectua multe reparații la software-ul laptopului, precum și să verifici starea unor părți ale computerului. Dar dacă BIOS-ul este corupt? Și cum îți poți da seama dacă firmware-ul BIOS-ului a fost corupt?

Cum funcționează BIOS?

BIOS (Basic Input/Output System ) este un program responsabil pentru cele mai de bază funcții dintr-un laptop, aflat pe placa de bază, în cip-urile de memorie FLASH. Este primul care rulează imediat după pornirea computerului și îl controlează până la pornirea sistemului de operare, care apoi preia majoritatea funcțiilor, iar uneori este cel care te trimite într-un service laptop București 

BIOS-ul gestionează și verifică dispozitivele de bază ale computerului. El este responsabil, printre altele, de:

  • controlul dispozitivelor de intrare și ieșire;
  • flux de date între componente (procesor, discuri, RAM);
  • monitorizarea temperaturii și controlul ventilatorului;
  • permite gestionarea porturilor și controlerelor USB;
  • stocarea numerelor de serie, a datelor și a altor date de bază;
  • inițierea încărcării de pornire – programul de pornire care încarcă sistemul de operare;
  • controlul unor opțiuni sau tensiuni de pornire.

Folosind BIOS-ul, poți efectua POST (Power On Self Test) – o procedură de verificare a funcționării corecte a componentelor laptopului: procesor, memorie și placă grafică. Procedura POST se efectuează întotdeauna la pornirea sau repornirea laptopului și informează despre orice erori detectate prin diode de semnal, bip și afișaj LED.

Simptomele unui BIOS corupt

În primul rând, poți spune dacă BIOS-ul este corupt atunci când sistemul nu răspunde la apăsarea butonului de pornire. Cu toate acestea, dacă ai reușit să pornești computerul, un ecran negru însoțit de sunete poate fi un indiciu. Totuși, poate că există o imagine și laptopul pornește normal pentru o vreme… doar ca să se oprească brusc la sigla producătorului. La urma urmei, LED-urile intermitente și bipurile pot fi un simptom al unui BIOS corupt .

Cele mai frecvente motive pentru coruperea BIOS-ului

Coruperea BIOS-ului este cauzată cel mai adesea de mai mulți factori – de la o actualizare nereușită a Windows, programe malware sau un cip BIOS deteriorat până la deteriorarea spontană sau un lot defect BIOS.

Dacă încarci BIOS „neoficial” în sistem, este posibil să fie forțat să încarce o imagine care nu este destinată unui dispozitiv dat. Prin urmare, ar trebui să efectuezi o verificare de compatibilitate pentru a te asigura că BIOS-ul modificat a fost creat pentru placa de bază care se află pe computerul tău (reține că producătorii introduc de obicei diferite modele de plăci de bază într-un singur model de laptop). Dacă BIOS-ul este incompatibil cu dispozitivul tău, se poate dovedi că computerul nu va porni.

În cele mai multe cazuri, trebuie să efectuezi programarea BIOS. Uneori trebuie să înlocuiești priza de alimentare sau poate fi necesară procedura de rescriere BIOS. Dar, pentru acest tip de operațiuni, cel mai bine este să le încredințezi unor specialiști decât să le faci singur.

Source