Așezarea plăcilor ceramice nu este deloc o activitate ușoară. Profesionalismul și acuratețea sunt esențiale în fiecare etapă a lucrării. Cu toate acestea, practica arată că se fac anumite greșeli frecvente în procedura de montaj faianta. Unele dintre ele rezultă din ignoranță, lipsă de experiență, iar altele din grabă și nerespectarea regulilor. Deci, care sunt cele mai frecvente 5 greșeli?
Erori la așezarea plăcilor ceramice
1. Pregătirea necorespunzătoare a substratului
Pregătirea inadecvată și neglijentă a substratului pentru plăci ceramice este cea mai frecventă greșeală. În primul rând, substratul trebuie curățat temeinic de tot ceea ce poate reduce aderența mortarului adeziv aplicat ulterior, adică praf (cel mai bine este să folosești un aspirator în acest scop), var, grăsime, reziduuri vechi de adeziv (în cazul de renovare).
Substratul pentru plăci ceramice trebuie, de asemenea, să fie stabil, prin urmare straturile vechi de aderență slabă, fragilă și descuamată trebuie îndepărtate cu atenție (îndepărtate cu ciocanul). Dacă există cavități pe substrat, acestea trebuie completate. Se recomandă ca umiditatea substratului să nu depășească 4%. Un substrat curățat corect necesită amorsare – emulsiile de amorsare cresc aderența adezivului, reglează absorbția substratului și, de asemenea, îl întăresc.
Plăcile ceramice sunt cel mai popular mod de finisare a pereților și pardoselilor băii. Totuși, dacă dorești să ai o baie care să iasă în evidență și să nu fie un clișeu, poți alege betonul – un material atemporal, fundalul perfect pentru mobilarea unei băi în orice stil. Pentru a obține efectul betonului pe pereți, este suficient să folosești de exemplu, tencuiala decorativă. Tehnica este foarte ușoară, iar firmele de amenajări interioare o recomandă. Dacă locuiți in Iași, un faiantar Iasi vă poate ajuta cu ușurință.
2. Prepararea inexactă a mortarului adeziv
Etichetele adezivilor pentru faianță indică proporțiile exacte ale mortarului – apă și amestecului uscat. Instrucțiunile trebuie respectate cu strictețe – din păcate, există faianțari care o face în grabă, „cu ochiul” sau sar peste unele etape ale pregătirii mortarului. Prea multă apă din amestec îi înrăutățește proprietățile – extinde timpul de prindere a mortarului și reduce aderența acestuia. Mortarul trebuie amestecat cu atenție, mecanic sau manual.
3. Aplicarea necorespunzătoare sau minimă a mortarului adeziv
Pentru montaj faianță care să reziste se recomandă lipirea plăcilor, așa-numita metodă combinată – adezivul se aplică atât pe suport (suprafața nu mai mare de aproximativ 1 m2), cât și pe fundul plăcii. Cantitatea de adeziv este aplicată astfel încât atunci când placa este presată, acesta iese din părțile laterale – și va elimina posibilitatea de a lăsa orice spațiu gol sub țiglă (înainte ca mortarul să se întărească, excesul său este îndepărtat din golurile dintre dale ). Greșeala unora este de a aplica un strat de adeziv prea subțire sau numai în locul presării faianței (de asemenea, nu se recomandă un strat prea gros de adeziv). Atunci când te ocupi de montare gresie, această eroare poate să nu aibă consecințe, dar pe podea, mai ales în băi, pe terase și balcoane, dacă apa pătrunde în spațiul gol de sub plăci, acestea se vor sparge și vor cădea.
4. Dispunerea incorectă a plăcilor
Înainte de a începe să lipești plăcile de substrat, ar trebui să planifici cu atenție aspectul acestora pe suprafață și să faci calcule. Acest lucru permite corectarea oricăror erori (fără pierderi de material) și finisarea suprafeței din punct de vedere estetic (plăcile care necesită tăiere ar trebui să fie planificate în locurile cel mai puțin vizibile).
5. Lipirea prea rapidă
Pentru a începe chituirea, lipiciul trebuie să se usuce complet. De obicei, este scris pe ambalajele adezive cât de repede se usucă și când se poate începe chituirea. Există adezivi cu fixare rapidă pe piață, cu un timp de uscare de 3 ore, dar majoritatea adezivilor se usucă până la 12 ore sau mai mult (depinde și de grosimea stratului adeziv, de temperatura ambiantă și de umiditate). Dacă adezivul nu este complet uscat, decolorarea poate apărea pe articulații (în special pe cele ușoare). Prin urmare, pentru a te asigura că este complet uscat, merită să aștepți 2 sau 3 zile și apoi să începi să chituiești plăcile de faianță.