Depresia este considerată boala secolului 21 – conform unor statistici, la nivel mondial, peste 120 milioane de oameni se confruntă cu depresia, iar vânzarea de medicamente antidepresive a crescut în ultimii 20 de ani cu peste 40%. Depresia nu debutează dintr-o dată. Persoanele care ajung în acest punct, se confruntă de cele mai multe ori la început cu episoade de anxietate și cu stări de insomnii care afectează calitatea vieții.

Nu este însă o regulă ca persoanele care suferă de anxietate să ajungă la depresie sau persoanele care suferă de insomnii să ajungă la episoade de anxietate. În continuare vom discuta despre specificul fiecărei afecțiuni, cum se manifestă și ce putem face pentru a le preveni.

Anxietatea – îngrijorare față de o situație din viitor

Este important să facem distincția între anxietate și depresie. Printre cele mai comune simptome anxietate se numără nervozitatea, tensiunea, creșterea ritmului cardiac, dificultăți în respirație, transpirație, slăbiciune, chiar și insomnii. Anxietatea are la bază o îngrijorare nejustificată față de viitorul apropiat sau față de o situație care ar putea să nu decurgă bine.

Persoanele care suferă de episoade de anxietate de regulă stau și se gândesc la tot felul de scenarii negative, care ar putea nici să nu se întâmple în realitate. Din păcate însă, aceste gânduri sunt incontrolabile și ajung să afecteze persoana în cauză nu doar din punct de vedere psihic, ci și fizic – imunitatea scade, apar problemele gastrointestinale, bolile cardiace, etc.

Depresia – lipsă a speranței pentru planurile de viitor

Depresia este diferită de anxietate, iar diferențele se observă mai ales la nivelul manifestării. Pe lângă lipsa de speranță și gândurile că viitorul nu poate aduce nimic bun, persoanele care suferă de depresie se confruntă și cu multe probleme fizice, cum ar fi: pierderea poftei de mâncare, constipație, dureri cronice fără să aibă vreo explicație, somn prelungit. Mai mult decât atât, persoanele depresive au mari dificultăți în concentrare și o lipsă acută de energie (de aici și nevoia de somn prelungit).

Insomnia – apare pe fondul stresului

Cercetătorii au ajuns la o concluzie clară atunci când vine vorba de insomnia cauza principală: stresul și situațiile tensionate din familie sau de la locul de muncă influențează în mod direct somnul. Insomnia este o stare destul de ușor de recunoscut: dificultăți în a adormi, treziri nocturne frecvente, somn agitat, stare generală de oboseală și lipsă de concentrare.

La baza acestor trei afecțiuni stă de fapt o schimbare în stilul de viață al oamenilor. Momentele de relaxare au dispărut treptat, stresul și-a făcut loc în cotidian, iar situațiile tensionate nu fac altceva decât să accentueze aceste stări. Dacă oameni s-ar reîntoarce la origini și ar petrece mai mult timp de calitate cu cei dragi și și-ar dedica timp pentru pasiunile lor, s-ar îmbunătăți și calitatea somnului, iar cazurile de anxietate și depresie ar fi în scădere.

Secolul 21 este caracterizat de o schimbare a priorităților – oamenii pun accentul mai mult pe carieră și muncesc neîntrerupt pentru a ajunge unde și-au propus, însă această dedicare are și un preț ce se manifestă sub forma stresului cronic, a oboselii prelungite, a episoadelor de burnout, anxietate și în cele din urmă, depresie.

Source