26.05.2023: Evoluția indicelui BET, indicele principal care reflectă evoluția Bursei de Valori București, a fost caracterizată printr-o volatilitate relativ modestă în primele trei luni ale anului 2023, concluzionează o analiză realizată de experții Goldring, unul dintre cei mai activi brokeri în termeni de listări din România. Dintre companiile ce alcătuiesc indicele BET, cele mai tranzacționate în luna martie au fost Fondul Proprietatea, urmat de OMV Petrom și de Banca Transilvania. Conform Autorității de Supraveghere Financiar ă, capitalizarea bursieră a înregistrat o creștere de 3,5% la finalul lunii martie 2023 comparativ cu finalul anului 2022.
„Luna ianuarie se află printre cele mai volatile luni ale anului 2023 (+4,10%), pe când cea mai mare scădere a fost înregistrată în luna martie (-1,60%). Cu toate că piața de capital locală a continuat trendul ascendent de la începutul anului, tema principală a îngrijorărilor privind evoluțiile actuale, dar și perspectivele, resimțită la nivelul pieței de capital românești o constituie instabilitatea și deteriorarea condițiilor economice […] indicele BET a marcat o evoluție de 3,84%.” declară analiștii Goldring.
Din perspectiva evoluției prețului acțiunilor, la finalul primelor trei luni din 2023, Aquila (AQ) se află în topul clasamentului, înregistrând o creștere de 23,6%, aceasta fiind urmată de Sphera Franchise Group (SFG). În schimb, la polul opus se află BRD Groupe Societe Generale, care marchează o scădere a acțiunilor de -10,7%. Experții Goldring sunt de părere că aceste dezechilibre „din sectorul bancar provin în special din deviațiile negative ale inflației de la țintele stabilite”, dar și din cauza deciziei băncilor de a nu plăti dividende și ca urmare a sentimentului asupra acestui sector afectat de prăbușirile unor bănci la nivel internațional.
15 din cele 20 de companii ce alcătuiesc indicele BET au înregistrat valori pozitive la finalul primelor trei luni din 2023. Două dintre companiile care au înregistrat evoluții negative fac parte din sectorul bancar (TLV și BRD), alte sectoare de activitate fiind cel energetic (SNG), imobiliar (ONE) și producție (TRP).
Dacă este să ne îndreptăm atenția spre evenimentele ce au influențat evoluția acțiunilor, specialiștii Goldring spun că „alături de schimbările în industrie, politica fiscală și tendințele economice globale, rapoartele preliminare ale emitenților au creat o dinamică complexă a acțiunilor în perioada ianuarie-martie.”
Companiile din componența indicelui BET au încheiat primul trimestru cu profituri cumulate de 4,8 miliarde de lei, în scădere cu 11% față de profiturile cumulate realizate în urmă cu un an. Dinamica profiturilor Fondului Proprietatea (-838 mil. lei), dar și a OMV Petrom (-267 mil. lei) au avut principala contribuție la dinamica amintită anterior. De partea cealaltă, profiturile Băncii Transilvania (+437 mil. lei), dar și a altor companii precum TTS, Transelectrica, BRD, respectiv pierderea netă mai redusă realizată de Electrica, au ameliorat ușor impactul rezultatelor negative de la bursa locală.
Mai multe informații pot fi regăsite în raportul de pe site-ul Goldring, la secțiunea Analize Fundamentale. (https://www.goldring.ro/category/analize-fundamentale/)