Șemineul poate reprezenta o sursă de căldură importantă, fiind ales în special de cei care preferă să se bucure de focul aprins în serile reci de iarnă sau de cei care apreciază calitatea unui foc de lemne. 

Tipuri de șemineuri 

Șemineul este practic o sobă construită în perete, cu o vatră deschisă larg, în care pot fi arse lemne pentru a obține temperaturi crescute în interiorul locuinței. Acesta este realizat din diverse materiale, de la cărămidă la beton, iar modul de realizare a acestuia este extrem de important pentru eficiența termică obținută în timpul utilizării. 

În funcție de combustibilul utilizat pentru încălzire, există șemineuri pe lemne, șemineuri pe gaz sau șemineuri electrice. În funcție de ceea ce ai nevoie în locuință, poți alege un șemineu decorativ sau un șemineu utilizat pentru încălzire. 

În ceea ce privește designul acestuia și stilul de amenajare, poți opta între un șemineu rustic, realizat de cele mai multe ori din cărămidă, lemn sau piatră, un șemineu clasic sau un șemineu modern. 

Aspecte importante în construcția unui șemineu 

Dacă ai hotărât deja că vrei un șemineu cu care să îți încălzești locuința, este bine să ții cont de câteva aspecte importante pentru ca acesta să fie eficient în vederea obținerii unui confort termic ridicat. În acest sens, este important locul în care vei amplasa șemineul, tipul de șemineu ales și materialele necesare pentru realizarea acestuia – șemineu clasic sau termoșemineu, proporțiile locuinței sau camerei în care acesta va fi amplasat etc. 

Foarte importantă este, de asemenea, realizarea unor cosuri de fum care să respecte standardele de calitate și protecție: realizarea din materiale care să reziste la temperaturi înalte, o construcție perfect verticală, izolare termică corespunzătoare, înălțime și diametru corespunzătoare. De asemenea, poți opta pentru un sistem de coș de fum gata fabricat, cu care nu vei da greș, cu siguranță.

Beneficiile oferite de un șemineu 

Șemineul este preferat de către oameni nu numai pentru aspectul estetic plăcut pe care îl are și de atmosfera creată într-o locuință, ci și pentru reducerea cheltuielilor cu încălzirea, pentru independența energetică sau pentru faptul că reprezintă o modalitate de încălzire mai prietenoasă cu mediul înconjurător. 

Source