Anul acesta, pentru prima data in istoria sa, Pavilionul de Arta Bucuresti a avut loc in doua sedii din Centrul Istoric, ambele superbe, la deja traditionalul Palat Dacia-Romania adaugandu-se ARCUB Hanul Gabroveni.
Cea de-a 8-a editie Art Safari a expus opere in valoare totala de 9 milioane de euro, care au fost grupate in patru pavilioane expozitionale:
Pavilionul Muzeal: Samuel Mützner. Pe urmele lui Claude Monet
Pavilionul invitat: Seductie si triumf in arta. Femei-artist in Romania
Pavilionul Central: Constantin Piliuta. Culoare de zenit
Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendinte in arta contemporana romaneasca
Si editia din acest an s-a desfasurat in conditii de preventie medicala, insa in ciuda controlului ingreunat de masurile de limitare a capacitatii, arta si-a pastrat locul in inima si in agenda romanilor. Numarul mare al celor care au dorit sa viziteze si in acest an muzeul temporar Art Safari i-a determinat pe organizatori sa prelungeasca cu o saptamana expozitia, pentru a impaca apetitul cultural al vizitatorilor cu controlul riguros al accesului.
”Noile reguli de acces la evenimente, ce au intrat treptat in efect in ultimele zile, nu au impiedicat accesul la Art Safari, deoarece evenimentul a fost gandit si organizat inca de la bun inceput cu respectarea stricta a regulilor de preventie in vigoare in toamna anului trecut. Suntem recunoscatori autoritatilor culturale ca au gandit regulile de participare la expozitiile de tip muzeal astfel incat sa dea totusi posibilitatea publicului sa acceseze muzeele, iar arta sa isi poata indeplini menirea”, a punctat Ioana Ciocan, Directorul Art Safari.
Night Tours au facut si in acest an savoarea Art Safari. Peste 3500 de vizitatori au ales in 2021 experientele personalizate de vizitare a Pavilionul de Arta Bucuresti, bucurandu-se de ghidaj, muzica live si cocktail party-uri.
Evenimentul Art Safari se afla sub patronajul Ministerului Culturii, Primariei Municipiului Bucuresti si UNESCO Romania si este realizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Muzeul Municipiului Bucuresti.
Din 2022, Art Safari se va transforma sub ochii nostri si va deveni dintr-un muzeu temporar unul institutionalizat. Primul sediu permanent al Pavilionul de Arta Bucuresti urmeaza sa fie acelasi Palat Dacia-Romania, in baza unui parteneriat semnat pe doi ani intre Art Safari si Muzeul Municipiului Bucuresti, de folosire impreuna a spatiului expozitional al Palatului Dacia-Romania. Palatul Dacia-Romania urmeaza sa gazduiasca in viitor, dupa operatiunile cuvenite de consolidare, renovare si amenajare muzeala corespunzatoare, Pinacoteca Municipiului Bucuresti.
Art Safari, operator cultural independent care actioneaza pe scena de arta din Romania, este cunoscut indeosebi pentru organizarea anuala a Pavilionului de Arta Bucuresti, ale carui expozitii au fost vizitate de aprox. 231.000 de persoane in cele 8 editii de pana acum. Alaturi de expozitiile curatoriale, organizate in Bucuresti sau in strainatate, Art Safari promoveaza continut educational pentru toate varstele, gazduind inclusiv ateliere de arta pentru copii si tururi ghidate pentru copii si adolescenti.