Statisticile arată ca în România cariile dentare afectează 60-90% dintre elevi şi o mare parte a populaţiei adulte. Cei mai mulți dintre pacienți ajung la medic când durerea devine insuportabilă şi intervenția neplăcută. Mulți adulți nici nu ajung la medic și îşi pierd dinții prematur, rămânând cu sechele fizice şi psihice.

Prevenţia – soluția pentru o dantură sănătoasă

Conform specialiştilor de la clinica stomatologica Brasov City Center prevenţia este cea mai sănătoasă şi mai ieftină modalitate de a păstra sănătatea orală. Dacă vorbim despre copii lucrurile sunt şi mai sensibile, în cazul acestora orice intervenție ce implică durere poate fi traumatizantă, iar astfel de experienţe îi poate îndepărta de cabinetul stomatologic, privându-i de normalitate. Cei mici trebuie aduși în cabinetele stomatologice înainte de a începe procesul de schimbare a dinţilor de lapte. Întâlnirea cu medicul trebuie să fie una plăcuta prietenoasă,  cel mic trebuie să cunoască cabinetul şi ustensilele, înainte de a le testa. Cu cât sunt aduși mai devreme, cu atât vor vedea lucrurile altfel și vor avea parte de experienţe pozitive. Pentru cei mici vizită la stomatolog trebuie să fie o rutină. Cel puțin odată pe an copilul de grădiniţă trebuie să meargă la medic, pentru a se evalua starea de sănătate orală şi eventual pentru micile intervenții.Trebuie să se țină seama că, în cazul copiilor, modificările de dentiţie, montarea şi utilizarea aparatelor dentare sau remedierea cariilor pot fi operațiuni neplăcute, dar necesare. 

Ziua mondială a sănătății orale este un bun prilej de a merge cu piticul la medic, de a i se evalua starea de sănătate. O vizită la medic, fără implica o intervenție dureroasă îl ajută pe cel mic să capete încredere în actul medical şi să creeze experiențe pozitive.

Mulți adulți au amintiri neplăcute legate de intervențiile stomatologice anterioare, şi  pe bună dreptate, însă multe dintre intervențiile suferite, erau realizate când ajungeau la stadiul de urgență, de aceea şi amintirile păstrate sunt neplăcute.

Intervențiile preventive – mai puțin dureroase şi mai puțin costisitoare pentru pacienți

În timpul intervențiilor periodice preventive pacientului i se verifică starea de sănătate. Sunt realizate procede de curăţare de îndepărtare a tartrului şi a depunerilor care favorizează dezvoltarea şi apariția cariilor.  Vizitele de rutină sunt şi educative, atât copii cât şi adulţii descoperă direct de la medic care sunt tehnicile corecte de curăţarea a cavităţii bucale şi află informații despre alimente benefice, care susțin sănătatea dinților. 

Cei ce au decis ca orice zi este potrivită pentru a omagia sănătatea orală şi doresc opinia specialiştilor pot accesa https://city-center.ro şi pot descoperi informaţii valoroase. Pot programa o vizită de rutină, una pentru a realiza intervenţii de cosmetizare sau de remedierea a micilor probleme. Cariile mici nu devin mari!

Rapoartele analizate de-a lungul timpului, promovate cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii arată că pacienţii care merg la medic regulat plătesc mai puţin în timp. Intervenţiile acestora sunt de obicei depistate în faze incipiente, au caracter minor şi sunt mai puțin costisitoare faţă de cele complexe realizate în regim de urgență. 

Source