A cumpărat cineva de la Grădinamax? Din cauza pandemiei m-am trezit lucrând acasă și din dorința de a face și altceva, productiv și plăcut în același timp, am decis să aloc mai mult timp grădinii mele. Da, am norocul de a avea puțină curte la dispoziție și, chiar dacă până acum nu m-am înghesuit la grădinărit, anul acest am decis să fac acest pas. În căutarea mea de soiuri ce aș putea și mi-ar place să le cultiv în grădină, am dat peste Grădinamax. M-au surprins părerile atât pozitive, cât și negative, cu privire la acest furnizor. Am observat că există și clienți mulțumiți de alegere, dar și nemulțumiți, din diverse motive. Oricum, mă gândesc că nu au rezistat atâția ani pe piață fiind neserioși, așa că tind să cred că sunt capabil să ofere produse și servicii de calitate.

Așadar, cu mai mult timp liber la dispoziție și cu dorința de a încerca ceva nou, am decis să investesc mai mult timp și efort în amenajarea grădinii. De aici și întrebarea dacă a cumpărat cineva de la Grădinamax. Sunt în căutarea celui mai bun furnizor de produse pentru grădină, respectiv plante, iar oferta celor de la Grădinamax este mai mult decât impresionantă. Cu plantele și informația furnizată de ei, voi reuși să amenajez ceva frumos, fără îndoială, chiar dacă la capitolul experiență mai am loc de acumulat. Dacă ești și tu începător sau începătoare în ale grădinăritului, poate planul meu de acțiune te ajută și îți oferă un punct de pornire. Dacă tot vom petrece destul de mult timp pe lângă casă, din moment ce suntem încă înconjurați de multă incertitudine din cauza pandemiei, măcar să ne creăm un spațiu plăcut și relaxant.

Pasul 1: Curățarea și amenajarea spațiului

Pentru a știi ce fel de plante putem planta în grădină și câte, trebui mai întâi să pregătim spațiul. Asta înseamnă îndepărtarea buruienilor și afânarea substratului. Pe măsură ce sapi, poți crea staturi de lățimea și lungimea dorită. Apoi, poți îndepărta pietre și rădăcini ce te-ar putea încurca. Dar, înainte să te apuci de astfel de lucrări, ar trebui să îți faci un plan. Mai exact, ar trebui să te decizi unde vei pune plante și ce fel de plante s-ar putea preta pentru locația respectivă. Pentru asta, ar trebui să știi cât timp zona respectivă este sub bătaia razelor de soare într-o zi, deoarece anumite plante iubesc soarele, pe când altele preferă locuri mai umbroase. Cu alte cuvinte, înainte să cumperi un soi de plantă, vezi ce fel de condiții apreciază și ce dimensiuni poate să atingă. Astfel de informație te va ajuta să te decizi unde să o plantezi.

Pasul 2: Pregătirea solului cu îngrășământ

Înainte de a plasa plantele în sol, ar trebui pregătit solul cu o cantitate de îngrășământ. Pentru că nu au crescut plante, în afară de buruieni, solul s-ar putea să fie sărac în nutrienți. Iar pentru a te asigura că plantarea soiurilor alese va fi un succes, ar trebui ca solul să fie pregătit cu îngrășăminte potrivite. Deoarece este destul de târziu, dacă optezi pentru îngrășământ natural, precum gunoiul de grajd, ar trebui să te asiguri că este bine fermentat sau învechit. Dacă nu ai acces la astfel de îngrășământ, poți găsi la magazinele de profil îngrășăminte adecvate sau chiar pământ de grădină îmbogățit cu compuși nutritivi. Deși, ultima variantă implică costuri mai mari, în special dacă ai de acoperit suprafețe mai mari.

Pasul 3: Achiziționarea plantelor

Perioada martie-mai este propice pentru plantarea răsadurilor de plante, deoarece nu este nici prea frig și nici prea cald. Cu toate acestea, ar trebui să vezi în ce perioadă se recomandă plantarea soiurilor care te interesează. Pentru că nu am foarte multă experiență, mă voi limita la a lua plante ce nu necesită condiții sau îngrijiri speciale. Partea bună este că pot investi în soiuri de trandafiri, de exemplu, pentru că am o varietate mare de soiuri care mă pot bucura cu culorile florilor lor. Poate voi lua și câțiva bulbi de lalele, din moment ce nici aceste plante nu au nevoie de atenție specială, doar un loc bun în grădină, soare, căldură și apă.

Pasul 4: Plantarea și monitorizarea răsadurilor

De îndată ce răsadurile sau butașii ajung la noi, trebuie să dedicăm puțin timp pentru plantarea lor. Rădăcinile rezistă fără a fi în pământ o vreme scurtă, dacă sunt ținute în condiții optime, adică înconjurate de un material ce le poate asigura un nivel bun de umiditate. Nu trebuie să lași niciodată ca rădăcinile unei plante să se usuce, pentru că acea plantă nu se va prinde. După plantare, asigură-te că solul este suficient de umed. Mai exact, udă plantele după ce ai terminat plantarea, mai ales dacă nu se anunță vreme ploioasă. Apoi, verifică plantele periodic, pentru a urmări semne ce indică dezvoltarea plantei, semn că s-a prins și totul e în regulă. Folosește și îngrășăminte, dar doar așa cum este indicat pe ambalajul lor. Prea mult îngrășământ poate dăuna, mai ales în cazul plantelor tinere, ce nu au nevoie de cantități mari.

Source