Vestea buna pentru cei care doresc sa inceapa o afacere in domeniul agricol in acest an, este ca pot aplica pentru diverse linii de finantare nerambursabila. Sumele pentru care poate aplica un fermier incep de la 15.000 Euro in cazul fermelor de subzistenta si pot ajunge pana la 400.000 EUR in cazul fermelor foarte mari.

Pentru cei dornici de a inceape o cariera in agricultura, mai jos va vom prezenta cateva idei profitabile ale momentului:

Cultivarea de “microgreens”

Microgreens este stadiul prin care trece o planta dupa ce a incoltit, dar inainte de a deveni verde-matura si de a incepe sa creasca intr-o planta de dimensiuni mari. Plantele se afla in acest stadiu doar cateva saptamani inainte sa ajunga la maturitate si sunt pline de nutrienti si aroma.

La fel ca si ciupercile, microgreenurile sunt o cultura care nu necesita o investitie initiala mare, este suficient sa aveti la dispozitie o camera la subsolul casei sau de o sera mica pentru a incepe. Afacerea dvs. se poate extinde pe masura ce increderea si cererea pentru produsul dvs. incepe sa creasca.

Microgreens sunt o modalitate excelenta pentru fermele la scara mica, de a cultiva ceva si iarna, cand poate fi prea frig pentru a cultiva multe dintre culturile traditionale.

Afaceri cu flori uscate

Florile sunt printre cele mai profitabile plante, care produc unul dintre cele mai crescute randamente economice dintre oricare alte culturi de specialitate. Productia de flori este una dintre cele mai rapide tendinte de crestere a culturilor din agricultura de astazi. Necesita toate tipurile de flori, in special soiuri unice si greu de cultivat.

Cultivarea, prelucrarea si vanzarea florilor uscate te-ar putea pune pe calea castigarii de bani cu o afacere durabila inca din primul an. Prin urmare, este una dintre cele mai profitabile idei de afaceri agricole pentru care puteti opta.

Productia de ingrasaminte organice Vermicompost

Necesita investitii foarte reduse si, prin urmare, poate fi considerate ca fiind o buna afacerea agricola de pornire. Puteti pur si simplu incepe aceasta afacere aplicand know-how-ul adecvat al procesului de productie.

Vermicompostul contine substante nutritive solubile in apa si este un ingrasamant organic foarte bun, bogat in nutrienti si balsam pentru sol. Acest tip de ingrasaminte sunt utlizate in special in agricultura ecologica durabila la scara mica.

Cresterea melcilor (helicicultura)

Este posibil sa nu fim mari consumatori de melci astfel incat aceasta ideea poate parea dezgustatoare pentru dvs. dar escargots (melci curatati si pregatiti) este un fel de mancare popular si este considerat o delicatesa in intreaga lume.

Doar in America, melci in valoare de peste 4 milioane de dolari sunt importati vii, proaspeti sau inghetati in fiecare an. Asadar, ar putea exista o piata uriasa de explorat!

Cultivarea melcilor se face in paturi de gradina speciale care sunt inconjurate de un gard de plasa pe care melcii nu le pot trece. Melcii sunt hraniti in cea mai mare parte plante cu frunze verzi care actioneaza atat ca sursa de hrana, cat si ca casa pentru melci.

Melcii se cultiva cel mai bine la o densitate de aproximativ 1 kilogram pe metru patrat.

Sera Aquaponica

Aquaponics este denumirea acceptata si folosita international pentru a defini procedeul simbiotic de cultivare a plantelor si animalelor acvatice intr-un sistem recirculant.

Aquaponica este o combinatie intre doua tehnici agricole diferite: hidroponica, cresterea plantelor fara utilizarea solului si acvacultura, cresterea pestilor sau al altor animale acvatice. Pestele produce deseuri, care sunt transformate in nitriti de bacterii care pot fi folosite pentru hranirea plantelor.

Aquaponics are o lunga istorie care dateaza de mii de ani pana in China antica, unde campurile de orez au fost combinate cu pesti agricoli, cum ar fi crapul si anghilele.

Permacultura

Permacultura este un curent recent aparut in Romania, practicat pentru moment doar de un grup restrans de fermieri inovatori dar si de mai multe gospodarii private. Permacultura se foloseste de mecanismele naturale pentru a crea agro-ecosisteme productive, cu inputuri si costuri reduse. Este asociata in special cu agricultura ecologica, dar majoritatea tehnicilor se aplica si in agricultura conventionala.

In afara dimensiunii agricole, permacultura inglobeaza si teme ca responsabilitatea si intreprinderile sociale, energia sustenabila, constructiile naturale, proiectele de sate ecologice etc.

Se indeparteaza de practicile agricole daunatoare, cum ar fi monocultura, cultivarea anuala si alte metode agricole care duc la eroziunea solului si la utilizarea pesticidelor.

Principiile naturale sunt integrate in procesele agricole pentru a crea sisteme autosuficiente, autoabundante, care sa beneficieze atat umanitatea, cat si Pamantul. Permacultura se refera la gandirea sistemelor intregi si la intelegerea modului in care diferite parti ale procesului agricol interactioneaza intre ele.

Pentru mai multe detalii legate de Fonduri Europene in agricultura – https://izistart.ro/.

Source