Care este procedura de montaj a pavelelor? Această întrebare este pusă de toți cei care s-au confruntat cu această provocare dificilă. Întregul proces necesită o pregătire adecvată, câteva instrumente, precum și cunoștințe și experiență. Deși construcția unei căi de acces sau a oricărei alte suprafețe din jurul casei se reduce la câteva etape simple, este ușor să faci o greșeală aici. Citește ghidul de mai jos și află cum arată pas cu pas procedura de montaj pavele.

Cum să aranjezi pavajele? Înainte de a începe să lucrezi …

Montajul pietrelor de pavaj ar trebui să înceapă cu pregătirile corespunzătoare. Va fi necesar să faci un proiect adecvat care să îți ofere informații cu privire la cantitățile de materiale de construcție de care ai nevoie și care va fi prețul final pentru așezarea pietrelor de pavaj. Înainte de a începe lucrul, verifică și disponibilitatea instrumentelor necesare.
Dacă o renovare care implică dale pavaj este o sarcină pe care preferi să nu o întreprinzi, poți externaliza pregătirea proiectului către o firmă de construcții cu experiență. Serviciile complete ale contractanților includ nu numai etapa de planificare, ci și selectarea și transportul materialelor – cum ar fi pavajele sau agregatele utilizate pentru fundație – și forța de muncă.

 Ce pavaje să alegi?

Contrar aparențelor, culoarea nu este singurul parametru de care trebuie să ții cont atunci când alegi pavaje curți. Textura și dimensiunile elementelor individuale sunt, de asemenea, importante. Poți alege atât formatul tradițional, cât și plăcile XXL. Acestea din urmă devin din ce în ce mai populare și se încadrează perfect în designul proprietăților moderne.
Dacă te întrebi ce cantități de materiale vei avea nevoie în timpul lucrărilor, trebuie să iei măsurători corespunzătoare ale zonei. Acestea îți vor permite să pregătești un design precis și să răspunzi la întrebări despre câți metri cubi de pavele să comanzi. Este puțin mai dificil să se calculeze necesitatea materialelor necesare pentru fundație.

De ce instrumente vei avea nevoie?

Este necesar un compactor pentru așezarea pietrelor de pavaj. Pentru suprafețe mai mari, vei avea nevoie de un excavator pentru a îndepărta solul. Vei avea nevoie de un nivelator sau de un metru lung pentru a măsura terenul. În timpul montajului, vei avea nevoie de instrumente de bază: o greblă, o roabă, o mătură, un ciocan de cauciuc, un strung.

Montajul pavelelor pas cu pas

Așezarea pietrelor de pavaj este un proces care include următoarele etape:

  • Dispunerea pavajului

Având proiectul pregătit , lucrările ar trebui să înceapă cu măsurarea zonei și determinarea limitelor suprafeței pavate. Utilizând știfturi metalice, marchează punctele specificate în proiect. În acest fel, poți determina nivelul pavajului sau al bordurilor.

  • Profilarea zonei

În zona marcată, humusul trebuie îndepărtat și solul ar trebui săpat la adâncimea tuturor straturilor tehnologice, adică de obicei 25-50 cm. Se recomandă efectuarea lucrărilor cu utilizarea mașinilor de construcții (excavator, buldozer), doar suprafețele mici sunt selectate manual. Șanțul rezultat trebuie curățat temeinic de rădăcinile plantelor, apoi nivelat, întins un strat de aproximativ 10 cm de nisip, ce trebuie compactat.

  • Substructură pentru pavaj

Durabilitatea suprafețelor de pavaj depinde în mare măsură de o fundație realizată corespunzător. Așază stratul de fundație pe suportul compactat și profilat anterior. Fundația trebuie să asigure o capacitate portantă adecvată, permeabilitate la apa de ploaie și să fie rezistentă la îngheț. Fundația trebuie așezată în straturi cu o grosime de aproximativ 10-15 cm, compactând fiecare strat cu un compactor vibrant

Bordura pavajului trebuie realizată pe baza nivelată sau pe stratul de fundație. Elementele de reținere instalate împreună cu pietrele de pavaj constituie o structură portantă și separatoare stabilă, capabilă să suporte sarcini de utilitate orizontale. Bordurile trebuie așezate cu înălțimile și pantele proiectate ale suprafeței. Dacă este posibil, se recomandă ajustarea distanței dintre margini la multiplii cuburilor prin aranjarea prealabilă a unui singur rând de dale pavaj între ele. Nu strânge bordurile și marginile, acestea trebuie așezate cu goluri de 3-5 mm între ele.

  • Balast pentru pavaj

Pe fundația profilată și compactată se realizează un balast, adică un strat de nivelare gros de aproximativ 4-5 cm. Sarcina sa este să asigure o așezare bună a cuburilor individuale și să niveleze orice diferențe în grosimea lor. În cazul așternuturilor cu ciment-nisip, pavajul trebuie să fie pre-acoperit cu nisip uscat și imediat nivelat cu un compactor înainte ca betonul să se fixeze complet.

  • Stivuirea pavelelor

Înainte de a pune pietrele de pavaj, familiarizează-te cu designul suprafeței și măsoară aspectul și modelele planificate. Pietrele de pavaj sunt așezate de la marginea pavajului (încadrate cu borduri, margini, palisade), ceea ce îți permite să lucrezi întotdeauna pe pavajul deja așezat, fără a distruge balastul pregătit anterior. Pentru a umple spațiul de la borduri și margini, poți utiliza elemente de finisare a cubului sau taie cuburi, tăiate cu unelte speciale de tăiere

După ce ai terminat de aranjat pavelele, umple cu grijă golurile dintre cuburile individuale. Execuția corectă permite cuburilor să coopereze între ele, creând o suprafață stabilă și monolitică. Îmbinările sunt umplute cu nisip spălat uscat cu o mărime a granulelor de 0-2 mm sau granule fine cu o mărime a granulelor de 0,25-2 mm.

  • Compactarea suprafeței pavajului

Pentru compactarea suprafeței, se folosește un compactor cu plăci vibrante, pentru a preveni deteriorarea și zgârierea cuburilor. Vibrația trebuie efectuată de la marginea suprafeței compactate spre centru și în același timp în direcția transversală a cuburilor.

Source